DRASTIČNO UPOZORENJE

Autorka istraživanja Ketrin Fin kaže da skoro polovina životinjskih vrsta na Zemlji trenutno opada i da druge životinje kojima ne preti izumiranje, progresivno opadaju.

Gotovo polovina životinjskih vrsta u čitavom svetu trenutno prolazi kroz fazu opadanja veličine populacije, pokazalo je novo istraživanje.

polovina životinjskih vrsta

Studija objavljena nedavno ispituje promene u gustini populacije više od 70.000 vrsta životinja iz čitavog sveta, što je čini najopsežnijim istraživanjem te vrste do sada.

Istraživači s Queen’s University u Belfastu rekli su da su otkrića „drastično upozorenje“, jer je globalni gubitak bioraznolikosti uzrokovan ljudskom industrijalizacijom znatno alarmantniji nego što se mislilo. Otkrili su da 48 odsto vrsta na Zemlji trenutno prolazi kroz opadanje veličine populacije, dok se veličina populacije povećava kod manje od tri odsto vrsta.

Opseg izumiranja vrsta tradicionalno se merio kategorijama pretnji Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), prema kojima 28 odsto života na Zemlji trenutno preti izumiranje. Međutim, novo istraživanje koristilo je globalnu analizu različite mere rizika od izumiranja, a to su „populacijski trendovi“.

Naučnici su otkrili da je kriza izumiranja znatno ozbiljnija nego što pokazuju tradicionalne mere temeljene na kategorijama pretnji. Takođe su otkrili da 33 odsto vrsta koje IUCN-ove kategorije zaštite trenutno smatraju „sigurnima“ zapravo opadaju i u sve su većoj opasnosti od izumiranja.

U međuvremenu, analiza ističe da nedostatak vrsta s rastućom populacijom pokazuje da se druge vrste ne razvijaju kako bi zauzele mesto izumrlih vrsta u ekosistemu.

„Ova nova metoda proučavanja i analiza na globalnom nivou pruža jasniju sliku o pravom obimu globalne erozije bioraznolikosti koju tradicionalni pristup ne može da ponudi“, rekao je dr. Daniel Pinčeira-Donoso, viši predavač evolucijske biologije i makroekologije na Queen’s University Belfast.

„Naš rad je drastično upozorenje o trenutnoj veličini ove krize koja već ima razorne učinke na stabilnost prirode u celini, te na ljudsko zdravlje i dobrobit.“

Vodeća autorka istraživanja Ketrin Fin dodala je:

„Gotovo polovina životinja na Zemlji za koje su dostupne procene trenutno opada. Da stvari budu još gore, mnoge životinjske vrste za koje se smatra da im ne preti izumiranje, zapravo progresivno opadaju.“

Globalni gubitak biološke raznolikosti smatra se jednim od najozbiljnijih izazova za čovečanstvo u narednim decenijama, koji utiče na funkcionisanje ekosistema, proizvodnju hrane, širenje bolesti i stabilnost globalne ekonomije.

Izvor: Radio Sarajevo