ŠTA VAM NAJVIŠE ODGOVARA?

Pošto postoji verovatnoća da se izda drugom stanaru, nemojte da čekate poslednji momenat za iznajmljivanje stanova u Nišu.

Sa interesantnim sadržajem i brojnim manifestacijama tokom cele godine, Niš je, pored Beograda, jedan od najprimamljivijih gradova za stanovanje, posebno studentima. Ukoliko ovih dana Googlate „iznajmljivanje stanova Niš“, u nastavku teksta ćemo navesti sve što treba da znate o ovoj temi.

iznajmljivanje stanova u nišu

Krenite u potragu na vreme

Kako biste pronašli idealnu lokaciju za stanovanje, predlažemo da započnete potragu nekoliko meseci pre preseljenja. Istraživanje možete da vršite preko preporuka ili onlajn agencija, tako što ćete u Gugl pretraživaču ukucati ključne reči „izdavanje stanova Niš”, a najprimamljivije ponude izdvajajte na papir. Pošto postoji izvesna verovatnoća da se stan izda drugom stanaru, nemojte da čekate poslednji momenat da pozovete stanodavce. Pokušajte da pogodite  idealan tajming.

Upoznajte grad

U slučaju da se sa određenom namerom selite u Niš (zbog studija ili posla npr.), provedite nekoliko dana u gradu i bolje se upoznajte sa okruženjem. Možete da provedete nekoliko dana kod rodbine ili eventualno iznajmite stan na dan ili hotelsku sobu. Prošetajte gradom i upoznajte se sa novim ulicama, kao i sa lokalnim stanovništvom. Ako planirate duži boravak, od presudnog je značaja da vam se sredina zaista dopadne.

Pratite oglase na društvenim mrežama

Imajući u vidu da su društvene mreže odlična platforma za reklamiranje i oglašavanje, savetujemo da ih detaljno istražite. Posebnu pažnju posvetite oglasima na Fejsbuku, jer se tu uvek može pronaći interesantna ponuda sa pristupačnom cenom. Ovakav tip oglasa zahteva dodatnu opreznost, tako da bi trebalo da proverite relevantnost svakog oglasa. Često se dešava da fotografije „prevare“, pa obavezno pozovite stanodavca i ugovorite sastanak. Budite oprezni i proverite u kakvom se stanju nalaze predmeti, kako ne bi došlo do neočekivanih izdataka za popravku. Ukoliko pratite dosta ljudi iz Niša, možete da izbacite oglas i na svom storiju ili post, sa propratnim tekstom o traženju stana.

Ne žurite, ne paničite, ne oklevajte

Potraga savršene nekretnine za stanovanje može da traje i do nekoliko nedelja, zato bi trebalo da budete strpljivi i istrajni. U slučaju da prvi pokušaj bude neuspešan, nemojte da očajavate već nastavite sa istraživanjem. Pružite sebi dovoljno vremena i nikako nemojte da stavljate dodatni pritisak na svoja pleća, jer time ništa nećete rešiti. Razgovarajte sa porodicom i prijateljima, savetujte se i istražite sve moguće opcije. Izbor formirajte u skladu sa potrebama i prema namenjenom budžetu.

Odredite idealnu lokaciju

nišava zalazak

Niš je veliki grad sa brojnim  naseljima, a cene stanova upravo variraju od kvarta do kvarta. Po logici stvari, najskuplji stanovi se nalaze u samom centru grada, dok su kirije u manje popularnim naseljima obično pristupačnije. Važno je naglasiti da su stanovi u blizini škola ili fakulteta obično skuplji od ostalih, zbog primamljive lokacije koja posebno odgovara studentima. U skladu sa životnim potrebama, na vama je da prosudite koje će to naselje biti idealno za stanovanje.

Najpopularnije niške opštine za stanovanje

U Nišu se poslednjih godina ozbiljno radi na infrastrukturi i urbanizaciji grada. Zato bi pri izboru lokacije trebalo da uzmete u obzir da se pojedina gradska naselja i dalje unapređuju. Kako bismo vam olakšali odabir, u nastavku ćemo izdvojiti primamljive delove grada koji su pristupačni za život:

  • Centar Niša – svakako prvi predlog. Zbog blizine fakulteta i menzi, ovaj deo grada će biti idealan za studente, a nešto manje za porodice sa decom (gužve su neizbežne, a okruženje nekada preglasno).
  • Opština Palilula je mirno naselje koje je odlično povezano sa ostatkom grada. Nalazi se nedaleko od centra, a najpopularnije lokacije su Paliluska rampa i Mokranjčeva ulica. Naselje je pretežno brdovito, tako da ćete sa terase imati pogled na veći deo grada.
  • Pantelej je opština koja je još uvek u fazi razvoja. Izuzetno je urbana i obiluje oblakoderima izgrađenim prema najmodernijim standardima, a plan je da se izgradnja nastavi i u narednoj deceniji. Na nekoliko minuta hoda od zgrada nalazi se sve što je potrebno za miran život, od prodavnica do škola, vrtića i drugih bitnih institucija.
  • Crveni krst – kada pričamo o kupovini i izdavanju stanova, ovo je verovatno najpopularniji deo grada. Dobra pozicija, veliki broj fakulteta i dobra povezanost sa ostatkom grada ga čine savršenim za život studenata i porodica. Tretnutno se radi na urbanizaciji naselja, tako da se očekuje da s vremenom opština još više dobije na značaju.

Plan je da se u bliskoj budućnosti unaprede sva prigradska naselja, a na vama je da procenite koji deo grada vam najviše odgovara.