NEGA POSLE TRETMANA

Noktima je potrebna pomoć posle višemesečnog ili višegodišnjeg gel lak tretmana, zbog čega je važna nega kako bi se nokti oporavili brzo i izgledali zdravo.

Jednom kada odlučite da skinete gel lak i zaboravite na njega i samim tim konačno uradite nešto dobro za vaše nokte, sledi njihov oporavak, koji ni u kom slučaju ne traje kratko. Taj proces isključivo zavisi od vaše upornosti, kao i od toga koliko vam je uništena nokatna ploča.

gel lak

Stavljanje gela kao manikir tehnike neminovno vodi ka dehidrataciji i izrazitom slabljenju noktiju, kako zbog postupka turpijanja tako i zbog nezdravih supstanci koje se nalaze u samim gelovima.

– Oni sadrže brojne štetne hemikalije, među kojima su formaldehid i toluen koji štete kvalitetu noktiju i prisutni su i u mnogim običnim lakovima za nokte, pa obavezno čitajte njihov sastav i izbegavajte da ih mažete. Kada se gel nanosi na nokat, njemu prethodi postupak turpijanja nokatne ploče, a nakon toga i izlaganje UV lampi. Zbog čega je opšta preporuka da se gel na noktima ne praktikuje na duže staze – objašnjava Isidora Vasić, magistar farmacije.

Prvi korak koji morate da ispoštujete je da nikako ne uklanjate gel sami, već kod kozmetičara, koji će to da uradi sa minimalnim oštećenjima po vaš nokat.

– Nakon skidanja gela, sledi intenzivna i redovna nega. Nokti moraju ostati hidrirani, kao i zanoktice, jer su toliko dugo bili zarobljeni pod gelom, bez vazduha i vlage. Više puta na dan utrljavajte ulja, poput arganovog, maslinovog ili ulja jojobe. Nokti treba da vam uvek budu maksimalno skraćeni, jer će tako manje pucati. Kratite ih i oblikujte isključivo slabijom turpijom u polukrug, a ne u kocku, zbog listanja. Činite to dva puta nedeljno – navodi Vasićeva.

Dodaje da namažete nokte običnim providnim lakom ukoliko su mnogo tanki i lomljivi, kako bi bar malo očvrsnuli, dok sami ne ojačaju.

Da biste imali zdrave i lepe nokte, osim spolja, morate da delujete i iznutra tako što ćete unositi različite vitamine i minerale putem ishrane i suplemenata.

– Pijte kalcijum koji značajno utiče na čvrstinu kostiju i zuba, ali i kose i noktiju. Vitamini B7 i B9 podstiču zdrav rast ćelija i pomažu u metabolizmu aminokiselina koje grade proteine koji su neophodni za rast i jačanje noktiju. Vitamin B12 doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca i transporta kiseonika u ćelije noktiju. Za proizvodnju kolagena, koji doprinosi građi i čvrstini noktiju, neophodan je vitamin C. Kod žutih i zadebljalih noktiju, kao i onih koji su zahvaćeni gljivičnom infekcijom može pomoći vitamin E u tečnoj formi, kao i oralni suplement u ispravljanju određenih poremećaja i problema rasta noktiju – zaključuje naša sagovornica.

Magistar farmacije Isidora Vasić, predlaže vam sledeću masku za oporavak noktiju. Prvo isecite limun na kriške i utrljajte ga u svaki nokat. Potom potopite prste u maslinovo ili kokosovo ulje na 10 minuta. Umasirajte ulje koje je ostalo na noktima i prenoćite. Ponavaljajte ovo što češće.

Izvor: Blic Žena