SNIMLJEN ZA DVE NEDELJE

Kratki dokumentarni film „Na kraju puta“ rediteljke Ivane Todorović je nakon festivala širom sveta premijerno prikazan i na festivalu Beldoks u Beogradu.

Rediteljka filma „Na kraju puta“ odlučila se da snimi ovaj film nakon što je saznala za jedini azil u Srbiji gde Željko i Viki na neki način žrtvuju svoje živote kako bi omogućili dostojanstven kraj konjima na samrti.

na kraju puta

„Ja sam shvatila da ovaj film ima u sebi još jednu dubinu. Ti konji su kao i mi ljudi. Gliser koji je bio pobednik jugoslovenskog derbija, koji je u vreme filma bio u azilu, kada je ostario, njega su hteli da ubiju i da ga pretvore u kobasice. Onda ga je Željko spasao i dao mu je drugu šansu da doživi dostojanstvenu starost u azilu. Razmišljala sam šta će biti sa svima nama kada dodjemo na kraj puta i na kraj života, kada više ne služimo društvu, i šta ako nemamo Željka i Viki da brinu o nama“, objašnjava Todorović.

Snimanju filma prethodio je istražavanje koje je trajalo godinu dana. Film je snimljen za dve nedelje i tada je čitava filmska ekipa živela u azilu.

„Ono što mislim da je jako bitno u svakom dokumentarnom filmu, posebno u socijalno angažovanom filmu, jeste da kada vama karakteri daju svoje srce da vi to srce stvarno čvrsto držite, a to se, mislim, postiže vremenom, kada karakteri imaju vremena da vas upoznaju i kada vi imate vremena da upoznate njihov život. Meni je bilo jako bitno da vidim kako taj život izgleda da bih znala koji su najbitniji momenti tog života da se iznesu u ovom filmu“, kazala je rediteljka.

Rediteljka ističe da joj je u filmu bila važna intima pa se zato i snimalo u krupnim kadrovima.

„Životom u azilu sa ekipom te dve nedelje, mi smo mogli da budemo 24 časa sa njima i da se sa njima stvori ta intima i da nas konji isto tako prihvate, i da sa konjima možemo da stvorimo intimu da bismo mogli da se igramo i sa krupnim kadrovima i sa snimanjem intimnih scena.“

Film „Na kraju puta“ je do sada prikazan na više medjunarodnih festivala uključujući Oregon, Palm Springs, Feniks, Nepal, Prizren i Skoplje, a u junu će biti prikazan i na festivalu u Oklandu, na Novom Zelandu.

Izvor: Beta