LIBERALIZACIJA RADA

Od početka godine stranci su dobili više od 14.000 radnih dozvola i to je značajno veći broj nego prethodnih godina.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da su u Srbiji 30 odsto svih zaposlenih u građevinarstvu stranci, a da je njihovo učešće u poljoprivredi još veće.

stranci

Vesić je najavio da predstoji liberalizacija radnog zakonodavstva i rekao da je Srbija počela da uvozi radnike što je dobro, jer znači da je napredovala i da je zemlja u kojoj može da se zaradi.

On je dodao da je u celoj Evropi došlo do pada u građevinskoj industriji zbog rata u Ukrajini i rasta inflacije, ali i zbog nedostatka radne snage.

Upitan o zloupotrebama i poslodavcima koji su domaće radnike zamenili stranima, Vesić je rekao da takvih zloupotreba ima i u EU, ali da to ne znači da ne treba da dolazi radna snaga u Srbiju.

Prema njegovim rečima, u pojedinim opštinama i gradovima ima zastoja u izdavanju građevinskih dozvola i taj problem može da se reši tako što će procedure biti ubrzane, transparentnije i jednostavnije.

„Zato i menjamo Zakon o planiranju i izgradnji, a izmenama ukidamo konverziju uz naknadu i tako ćemo osloboditi oko 5.000 lokacija na kojima može da se izgradi oko 15 miliona novih kvadrata u Srbiji“, rekao je Vesić.

Sve više stranih zbog manjka domaćih radnika

Direktor Nacionale službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović potvrdio je da domaće kompanije angažuju sve veći broj stranaca.

U skladu sa povećanom tražnjom poslodavaca za radnom snagom, sve je veći broj stranaca koje angažuju domaće kompanije, jer su zamenili deficitarne profile radne snage u našoj zemlji, pre svega u oblasti građevinarstva – zidare, stolare, dok je sve više i onih koji rade i u IT sektoru, kao i u uslužnim delatnostima, izjavio je Martinović.

Martinović je rekao da je od početka godine izdato više od 14.000 radnih dozvola strancima i da je to značajno veći broj nego prethodnih godina.

Izvor: Beta/Politika/Tanjug