POTRAGA ANĐELA

Postoji stara legenda po kojoj je Bog rekao jednom od svojih anđela: “Siđi na zemlju i donesi mi ono što je najdragocenija stvar na svetu.”

Anđeo posluša Boga, ode na zemlju i pređe brda i doline, mora i reke, u potrazi za najdragocenijom stvari na svetu. Najzad, posle mnogo godina, anđeo naiđe na bojno polje i vide kako jedan hrabri vojnik umire od rana koje je zadobio braneći svoju zemlju. Anđeo uhvati kap krvi, odnese je do Božijeg prestola, i reče: “Gospode Bože, ovo mora biti najdragocenija stvar na svetu.”

najdragocenija stvar

Bog reče: “Zaista, anđele, u mojim očima je dragocena, ali nije najdragocenija stvar na svetu.”

Tako se anđeo vrati na zemlju i, posle mnogo godina lutanja, dođe u bolnicu gde je bolničarka umirala od strašne bolesti koju je dobila negujući druge. Anđeo uhvati poslednji dah koji je ispustila i odnese ga do Božijeg prestola, rekavši: “Gospode, ovo mora biti najdragocenija stvar na svetu.”

Bog se osmehnu anđelu i reče: “Zaista, anđele, žrtvovanje zbog drugih meni je veoma dragoceno, ali to ipak nije najdragocenija stvar na svetu.”

Anđeo ponovo ode na zemlju i opet je mnogo godina lutao. Potom se dogodi da anđeo posmatra naizgled zlog čoveka kako jaše kroz mračnu šumu. Išao je ka kolibi svog neprijatelja da ga uništi. Dok se približavao neprijateljevoj kući, kroz prozore je sijalo svetlo, a ukućani su obavljali svoje poslove ne očekujući strašne stvari. Zlotvor priđe i pogleda kroz prozor. Video je kako žena sprema sina za počinak, uči ga molitvi, da zahvali Bogu na svim Njegovim blagoslovima.

Posmatrajući taj prizor, zli čovek zaboravi zašto je došao. Setio se svog detinjstva – kako je i njega majka uspavljivala i učila ga da se moli Bogu. Čovekovo srce se razneži i jedna suza skotrlja mu se niz lice. Anđeo uhvati suzu i odlete Bogu, govoreći: “Gospode dragi, ovo je zasigurno najdragocenija stvar na svetu – suza pokajanja.”

Bog se nasmeši anđelu zadovoljan i reče: “Zaista, anđele, doneo si mi najdragoceniju stvar na svetu – suzu pokajanja koja otvara vrata nebeska.”