HRANA VEGANSKOG STILA

Veganska kuhinja možda deluje komplikovano, ali to nije tačno. Sve namirnice koje se nalaze pod okriljem ove kuhinje su zdrave i bogate hranljivim materijama.

Veganska ishrana i veganska kuhinja je poprilično jednostavna jednom kad se malo uhodate.

veganska kuhinja

Iskreno, u početku svima može biti pomalo zbunjujuće, i ja sam prve dve nedelje kupovala namirnice koje mi apsolutno ne trebaju i bezveze punila frižider namirnicama koje se brzo kvare, jer sam mislila da ću u suprotnom umreti od gladi. Nećete!

Ipak, postoje namirnice koje uvek imam kod kuće i koje mi uveliko olakšavaju nedeljno planiranje obroka. U ovom tekstu ću vas malo provesti kroz namirnice koje su uvek u mojoj kuhinji. Ipak, imajte na umu da sam ja food blogger i da mi je to posao, vama ne treba 12 vrsta sočiva, jedna će biti dovoljna.

Sledi popis namirnica koje treba da ima svaka veganska kuhinja.

SVEŽE VOĆE I POVRĆE

Rekla bih da je ovo poprilično očito, sveže voće i povrće je ključno za naše zdravlje – bili mi vegani ili ne.

Svaki dan jedem banane, neko sezonsko voće (npr. jagode), jabuke i obavezno lisnato povrće (spanać, rukola, matovilac, cikorija…) Dakle, svaki dan bez izuzetka.

Osim toga, ostalo povrće i voće kupujem po planu. Umesto ga da gomilam bez plana, kupujem ga jednom nedeljno kad idem u nabavku i nikada u velikoj količini. Na taj način uveliko smanjujem otpad od hrane. Kad god mogu kupujem sveže povrće, iako mi i zaleđeno često bude zgodno. Njega ponekad znam da kupim i neplanski pa samo ubacim u zamrzivač da ga imam pri ruci. Pokušavam sve da kupim na pijaci, ali nije mi ni neka tragedija ako nešto kupim u prodavnici.

MAHUNARKE I ŽITARICE

Ova kategorija je definitivno temelj moje ishrane. Kao što sam već rekla, imam sve vrste sočiva koje postoje – od njih pravim variva, uštipke, salate, namaze… Slično je sa pasuljem, leblebijom, ječmom, prosom, kinoom, kuskusom, bulgurom, pirinčem, heljdom… Mali savet – jednom nedeljno skuvajte veću količinu recimo leblebije, ječma i bulgura pa dodajte u razna jela (salate, tortilje, variva….)

U ovu kategoriju spadaju i ovsene pahuljice koje kuvam svako jutro.

Ovo su namirnice koje su dostupne svugde i jako su jeftine. Ja najviše volim da ih kupujem u prodavnicama u kojima su dostupne u rinfuzu.

Osim suvih, kupujem ih i u limenci. Razlog je poprilično jednostavan – ako mi se jede humus, a kod kuće imam samo suvu leblebiju, prvo ga moram namakati 12 sati pa kuvati 2 sata. Ako imam konzervu, od ideje do realizacije će proći 5 minuta.

ORAŠASTI PLODOVI I SEMENKE

Orašasti plodovi i semenke su prepuni nutrijenata, esencijalnih aminokiselina i zdravih masnoća. Napravite vlastiti puter od kikirikija ili lešnika, a semenke jednostavno pospite po jutarnjoj ovsenoj kaši ili po salati za ručak. Ja kod kuće uvek imam čia semenke, semenke lana, suncokreta, susam, oljuštene semenke konoplje i bundevine semenke. Lanene semenke lagano zblendajte pre konzumiranja. Da moram odabrati samo jedne, to bi bile semenke konoplje.

Što se orašastih plodova tiče – ja ih uglavnom pomešam i stavim u granolu ili zobenu kašu. Najčešće su to lešnici, bademi, indijski orasi.

ALTERNATIVA ZA MLEČNE PROIZVODE

Biljno mlijeko i biljni jogurt su mi uvek u frižideru. Nisam ljubitelj biljnih sireva tako da ih nikada ne kupujem, ali možete ih pronaći u sve više “regularnih” prodavnica.

Često koristim i veganski puter (nije isto što i margarin) koji kupujem u prodavnicama zdrave hrane. Još bi dodala i veganski sladoled koji takođe možete naći u većini prodavnica.

TOFU

Tofu je moja velika ljubav, mogla bih ga jesti svaki dan na sto različitih načina. Ista stvar je i sa sejtanom i tempehom, iako njih puno manje koristim.

Na našem tržištu ima sve više i veganskih alternativa mesu, pa gotovo svaki trgovinski lanac ima svoje veganske burgere, kobasice, paštete, viršle… Ako vam fali meso u ishrani ovo je odličan izbor!

ZAČINI

Nema jela bez začina. Od suvih začina preko svežeg začinskog bilja do soja umaka, dižon senfa, umebošija, miso paste, tahinija…

Miso pasta mi je poprilično ključna u kuhinji, svakako je probajte. Moja preporuka je da krenete sa svetlom, puno je blažeg ukusa.

Tahini takođe dodajem u jako puno jela, slanih i slatkih. Bez sojinog umaka više ne znam da živim, a umeboši sirće dodajem u sve salate.

ULJA

Na prvom mestu mi je definitivno maslinovo ulje. Zatim susamovo, kokosovo i repičino. Na maslinovom živim, na repičinom pržim, kokosovo mi je za poslastice, a susamovo koristim kad pravim azijska jela i umake (što je jako često). Nedavno sam otkrila i ulje semenki grožđa tako da trenutno dosta i s njim eksperimentišem.

SLATKO

Ne zaboravite na slatko. Uvek je kod kuće dobro da imate barem jednu tamnu čokoladu, nek se nađe! Od zaslađivača koristim javorov i urmin sirup.

Naravno, ne treba s ovim popisom otići u nabavku i potrošiti celu platu! Za početak, uzmite dve namirnice iz svake kategorije, to će vam biti dovoljno za igranje u kuhinji. Lako ćete se vremenom nadograđivati.

Autor: Nataša Rajčević

Izvor: Budidobro.com