MINIJATURNA „GAJBA“

Život u malom prostoru česta je pojava u Tokiju, u kojem živi gotovo 14 miliona ljudi, a pronaći dobro projektovane i minijaturne stanove u novogradnji prava je retkost.

Baš su zato u Zemlji izlazećeg sunca, preciznije u Tokiju, u poslednje vreme izuzetno popularni stanovi tzv. Ququri (Kukuri).

u tokiju

Pre svega treba istaći da se ono što smatramo malim stanom u našerm regionu u Japanu smatra prostranim mestom za život. Japanski minijaturi stanovi znaju se prostirati na tek pet do deset kvadratnih metara, a opet obuhvatati sve potrebne stvari za normalan život.

Dobar primer za to su stanovi Ququri u Tokiju, koji su popularni među samcima u dvadesetim i tridesetim godinama života. Raspoređeni su u nekoliko različitih stambenih zgrada, a obično su smešteni uz prometne četvrti poput Shinjukua, Shibuye, Ebisua i Nakamegura.

Jedna od posebnosti tih stanova je i odvojena tuš-kabina od toaleta, pa ih mnogi nazivaju luksuznim smeštajem. Kako prenosi Punkufer, stan ima i priključak za mašinu za veš. Opremljen je pločom za kuvanje i sudoperom te pruža multifunkcionalni prostor koji možete pretvoriti u spavaću i dnevnu sobu, kancelariju ili mesto za opuštanje.

Mesečni najam u tim minijaturnim stanovima iznosi od 330 do 530 evra, a internet je besplatan za sve.

Izvor: Ekapija