NOVI IZGLED

Ovčarsko-kablarska klisura je lokalitet u koji se godinama nije ulagalo, ali su sada posetioci u mogućnosti da dožive sve njene promene i uživaju u prirodi.

Decenijama zapostavljena Ovčarsko-kablarska klisura, gde značajnijih ulaganja nije bilo u poslednjih 60 godina, postaće, rasterećenjem saobraćaja i zagađenja, prirodna oaza za turiste svih profila – avanturističkog, zdravstvenog i duhovnog, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

ovčarsko kablarska klisura

Kako se ističe, Vlada Srbije i međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, na čijem čelu je Ministarstvo građevinarstva, finansira i sprovodi niz projekata iz domena infrastrukture, turizma i ekologije.

Projekti koji kreću sa realizacijom tokom juna uključuju: Kapije dobrodošlice, vidikovac Kablar Skywalk, stiže nam prvi domaći ekološki trimaran, završetak projektovanja izmuljavanja jezera Međuvršje preko bilateralnog sporazuma sa Mađarskom; završetak projektovanja izgradnje Rehabilitacionog centra u Ovčar banji, vodovoda i kanalizacije u Ovčar banji; uređenje priobalja od pristaništa ka brani Međuvršje; izgradnja parkinga na jezeru Međuvršje, nastavak izgradnje puta od Ovčar banje do Kablara, saobraćajnica i most u opštini Lučane, i mnogi drugi.

– U prethodnom periodu smo realizovali niz projekata na ovom području, kao što su 1. Amfiteatar, trg i park Ovčar banje; 2. Pristanište na jezeru Međuvršje; 3. Rekonstrukcija železničke stanice Ovčar banja; 4. Rekonstrukcija pristupne saobraćajnice ka vrhu Kablara sa dva parkinga – 1,5 km; 5. Čišćenje trave i trske na jezeru Međuvršje – izvučeno preko 600 tona raznog otpada, 6. Prirodnjački centar u Ovčar banji (postao glavna stanica školama i akademcima iz prirodnih nauka); 7. Parking manastira Blagoveštenje u Ovčar banji, i započeta priprema i projektovanje mnogih drugih projekata, s obzirom da postoji mnogo nagomilanih problema koje fazno ali najbrže moguće rešavamo – dodaje se u saopštenju.

Žitelji Ovčar banje, kao i ljubitelji Ovčara i Kablara, mogu da dožive sve promene i u što većem broju obilaze i uživaju u najpoznatijim lokalitetima.

Kako se navodi, već se pojavljuju povratnici iz inostranstva koji vide novu šansu za život i rad u svom kraju, otvaranje novih malih preduzeća, razvoj seoskog turizma, održavanje raznih sportsko-kulturnih manifestacija i tome slično.

– Ovčar banja i klisura su tokom letnje sezone 2022. postali epicentar dešavanja, konkurentni ostalim razvijenim turističkim destinacijama u Srbiji, sa originalnom i neistraženom ponudom, ljubaznim domaćinima i pravom merom moderno-tradicionalnog stila. Stvorili smo svoj brend, dođite i doživite jedan od najlepših krajeva Srbije, jer tako se voli i podržava svoja zemlja – ističe se u saopštenju.

Izvor: Tanjug