PASTIRSKO BOGOSLOVLJE

Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici uvela je program koji se zove „pravoslavna psihoterapija“ za hospitalizovane pacijente na psihijatriji.

Naime, Opšta bolnica Sremska Mitrovica i Odbor za versku nastavu Eparhije sremske saopštili su da su „zajedničkim naporima i jedinstveno počeli sa realizacijom oglednog programa pod nazivom pravoslavna psihoterapija, po uzoru na druge svetske gradove, ali i ranije kliničke prakse naših univerzitetskih centara“.

pravoslavna psihoterapija

„Po uzoru na učitelje srpske psihijatrije i pastirskog bogoslovlja, a ponajpre na redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti prof. dr Vladetu Jerotića, redovnog profesora Medicinskog i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ova plemenita saradnja uspostavljena je u našem gradu, za zainteresovane pacijente sremskog okruga koji se leče na odeljenju psihijatrije, ali i sve one kojima je potrebna pomoć psihijatra ili duhovnika“, napominju u bolnici.

Potrebno za mentalno zdravlje društva

Kako dodaju, ovo je odgovor „na sve učestalije potrebe na polju mentalnog zdravlja“.

„Ovo je vrlo važan odgovor na sve nedaće i sve učestalije potrebe na polju mentalnog zdravlja našeg društva, ali i primer drugima da se samo zajedničkim snagama i naporima može doći do zdrave mentalne higijene i zdravlja u celini“, navodi se u saopštenju na sajtu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.

U pitanju je projekat koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i resorne GU za socijalnu zaštitu.

„Radionicama mogu da prisustvuju svi hospitalizovani pacijenti koji to žele bez obzira na pol, rasu, versku, nacionalnu ili drugu pripadnost“, stoji u saopštenju.

Radionice vodi stručno osposobljen tim sveštenika, teologa i veroučitelja koji rade u obrazovnim ustanovama u Sremskoj Mitrovici i „imaju višegodišnje iskustvo na polju duhovnog rada populacije“.

Iz Opšte bolnice takođe podsećaju na to da služba psihijatrije dežura 24 časa tokom čitave godine i da će svi pacijenti bez izuzetaka biti zbrinuti preko Odeljenja za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja.

Izvor: 021.rs