MOŽE BITI OPASNO

Iako kod svake osobe može da dođe do upale slepog creva, ovaj zdravstveni problem najčešće se javlja u uzrastu između 10 i 30 godina.

Ukoliko osetite jake bolove na desnoj strani donjeg dela stomaka, najverovatnije je došlo do upale slepog creva. Međutim, ova bol se kod većine ljudi javlja oko pupka i postepeno se pomera na desnu stranu i postaje sve jača.

upale slepog creva

Iako svaka osoba može da ima upalu slepog creva, ovaj zdravstveni problem najčešće se javlja kod osoba uzrasta od 10 do 30 godina. Njegovo lečenje najčešće zahteva hirurško odstranjivanje.

Osim bola oko pupka i na desnoj strani donjeg dela stomaka, postoje još neki simptomi koji mogu da ukažu da imate upalu slepog creva. To je bol koja se pogoršava ako kašljete, hodate ili radite druge oštre pokrete, mučnina praćena povraćanjem, gubitkom apetita, povišenom temperaturom, nadutosti i zatvorom.

Mesto bola može da varira u zavisnosti od životne dobi i položaja slepog creva. Kod žena u trudnoći, može se činiti da bol dolazi iz gornjeg dela stomaka, jer je slepo cevo tokom trudnoće nešto više u odnosu na uobičajna stanja.

Ukoliko osetite neke od ovih simptoma, obavezno se javite lekaru kako bi utvrdili da li se radi o upali slepog creva.

Ovo stanje može da bude izuzetno opasno, jer se bakterije razmnožavaju brže i ukoliko ne reagujete na vreme, ono može da pukne i prouzrokuje ozbiljne probleme.

Izvor: Klix.ba