NEKAD BIO KOROV

Med od maslačka nije proizvod pčela, već sirup koji se priprema od cvetova, vode i šećera, pa to možete i sami da napravite u svom domu.

Sirup od maslačka ima sličan ukus kao tradicionalni med i lako može da se uklopi u vašu ishranu.

sirup od maslačka

Maslačak je biljka koja prekriva livade i travnjake u proleće. Dugo se vremena smatrao beskorisnim korovom, ali danas znamo da u sebi sadrži mnogo korisnih jedinjenja koji blagotvorno deluju na naš organizam.

Med od maslačka nije proizvod pčela, već sirup koji se priprema od cvetova, vode i šećera. Konzistencija mu je ređa od većine vrsta pravog meda, ali je izgledom i bojom sličan pčelinjem medu.

Ima iznenađujuće sličan ukus kao tradicionalni med, pa se lako može uklopiti u vašu ishranu. Izvrsna je zamena za med za vegane ili za one koji su alergični na pčelinji med.

Odličan je dodatak tostu, kolačima, palačinkama i može se koristiti na isti način kao i pčelinji med, u čaju i drugim napitcima.

Branje maslačka

Branje maslačka je relativno jednostavan proces. Cvetovi se beru tokkom aprila i maja na livadama udaljenim od saobraćajnica.

Toplo, sunčano i suvo vreme idealno je za berbu cvetova. Preporučuje se da ih upotrebite ih odmah nakon berbe jer će se tako najbolje sačuvati njihova lekovita svojstva.

Priprema

Za pripremu ovog slatkog sirupa biće vam potrebni cvetovi maslačka, voda, šećer, limun, posuda za kuvanje, drvena kutlača za mešanje, cedaljka i gaza za ceđivanje.

Prvo dobro operite cvetove maslačka i odstranite im zelene delove, ostavljajući samo žute latice. Uklanjanje zelenih delova koji drže latice nije nužno, ali se preporučuje jer mogu da imaju gorak i neželjen ukus.

Zatim stavite latice maslačka u veliku posudu i prelijte kipućom vodom, pa ostavite da se natapaju preko noći. Sutradan procedite tečnost kroz cediljku i gazu, pa u nju dodajte šećer i limun isečen na kriške. Zagrejte smesu na umerenoj temperaturi, povremeno mešajući dok se šećer potpuno ne otopi.

Smanjite temperaturu i kuvajte smesu oko jedan sat, povremeno mešajući, dok se ne zgusne i dobije konzistenciju meda. Kada se sirup ohladi, stavite ga u staklene tegle i čuvajte na suvom i hladnom mestu.

Izvor: Index.hr