ČOKOLADNA TVISTER ŠTRUDLA

Tvister štrudla sa čokoladom je zanimljiva poslastica koju će voleti svi ljubitelji slatkiša od testa. Jedno vreme, dosta pre „otkrića“ mafina, ova štrudla je bila veoma popularna u SAD.

tvister štrudla

Sastojci:

3 jaja
250 mililitara mleka
5 kašika šećera
3 kašike putera
1 svež kvasac
400 grama brašna
1 limun
5 kašika šećera
3 kašike šećera u prahu
170 grama čokolade za kuvanje
kašičica cimeta
80 grama putera

Način pripreme:

U veći sud stavimo brašno, 3 kašike putera, 5 kašika šećera, malo posolimo, dodamo izdrobljen kvasac i sitno izrendanu koru limuna. Rukom mešamo sastojke, sipamo mleko i umesimo testo.

Testo premesimo na radnoj površini. Od testa oblikujemo loptastu formu i vratimo je u sud. U testu formiramo udubljenje u koju polupamo jedno celo jaje i dodamo jedno žumance. Ponovo rukom umesimo testo. Prekrijemo testo kuhinjskom krpom i ostavimo 30-ak minuta da naraste.

Pripremamo fil. U sud krupno izrendamo čokoladu. Dodamo 5 kašika šećera, malo posolimo, dodamo cimet, 80 g putera i viljuškom promešamo sastojke. U drugi sud polupamo jaje, sipamo malo mleka i izmutimo viljuškom. Od naraslog testa, na pobrašnjenoj radnoj površini, oklagijom, razvučemo veću koru pravugaone forme. Kuvarskom četkom, krajeve kora premažemo izmućenim jajetom. Na celu površinu kore nanesemo fil. Filovanu koru uvijemo u rolat. Rolat uvijemo u spiralu. Na rolat nanesemo preostali fil, savijemo ga na polovinu i ponovo uvijemo u spiralu.

Pravougaonu tepsiju namažemo puterom. Stavimo štrudlu u tepsiju, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo 30-ak minuta da naraste. Naraslu štrudlu, kuvarskom četkom, premažemo izmućenim jajetom. Na štrudlu nanesemo malo preostalog fila. Pečemo 60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Izvadimo štrudlu iz tepsije i isečemo na parčad. Parčad štrudle stepenasto serviramo na tacnu i dekorišemo tankim kriškama jabuke.

Prijatno!