POSLEDICA REFERENDUMA

Oglašavanje proizvoda na bazi duvana Švajcarska će zabraniti na svim mestima i medijima koji su dostupni mladim ljudima.

Švajcarska će zabraniti oglašavanje duvana, duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta na mestima i u medijima bliskim mladim ljudima, saopštila je danas vlada te zemlje, čime i praktično primenjuje odluku donetu na referendumu prošle godine.

oglašavanje duvana

Kabinet vlade naveo je da će novi zakoni biti primenjivani od sredine 2026. godine, a njima se pospešuju ograničenja kada je reč o pakovanju i oglašavanje duvana i elektronskih cigareta, koja će stupiti na snagu sledeće godine, preneo je Rojters.

Stroža ograničenja usledila su nakon uspeha referenduma „Da – zaštiti dece i omladine od reklamiranja duvana“ u februaru 2022, koji je podržalo 57 odsto švajcarskih birača.

Ovaj potez, koji treba da utiče na štampane medije, onlajn oglašavanje i festivale, osmišljen je kako bi se smanjila konzumacija duvana i broj smrtnih slučajeva s tim vezi.

Kako je vlada navela, pušenje je i dalje relativno rasprostranjeno u Švajcarskoj, gde oko 9.500 ljudi prerano umire svake godine od posledica konzumiranja duvana, što se smatra jednim od najvećih problema u zemlji kada je reč o javnom zdravlju.

„Upotreba duvana izaziva brojne nezarazne bolesti, a troškovi njihovog lečenja iznose tri milijarde švajcarskih franaka godišnje“, saopštava vlada i dodaje da oglašavanje duvana igra važnu ulogu u odluci da neko počne s pušenjem.

U Švajcarskoj je samo u 2022. godini 6,9 odsto uzrasta dece od 11 do 15 godina pušilo cigarete u poslednjih 30 dana, dok je 5,7 pdstp mladih od 15 do 24 godine koristilo elektronske cigarete najmanje jednom mesečno.

Ubuduće neće biti dozvoljeno oglašavanje duvanskih proizvoda ili e-cigareta u štampanim medijima, prodavnicama ili događajima koje mogu da posete maloletnici.

Oglašavanje na mrežama biće i dalje dozvoljeno pod uslovom da postoje sistemi za kontrolu starosti korisnika.

Izvor: Tanjug