LJUDI BIRAJU

Finska je ponovo proglašena najsrećnijom zemljom na svetu, a u njoj postoji i mesto koje nazivaju najsrećnijim – radi se o gradu Tampere.

Mnogi Finci redovno biraju grad Tampere kao mesto u kojem bi najviše voljeli da žive.

tampere

Finska je nedavno proglašena najsrećnijom zemljom na svetu po Svetskom izveštaju o sreći – šestu godinu zaredom. Zašto su tako srećni? Heli Himenez iz Business Finland kaže: „Finska sreća proizlazi iz bliskog odnosa sa prirodom i našeg prizemnog načina života“.

Ovo objašnjava zašto Finci redovno biraju Tampere, grad gde se priroda nalazi u samom centru grada, kao mesto u kome bi najviše voleli da žive. Oko 180 kilometara severno od Helsinkija, grad „sedi“ na kopnenom mostu između jezera Nasijarvi i Pihajarvi, a nazivaju ga i najsrećnijim mestom u najsrećnijoj zemlji na svetu.

Građani Tamperea leti posećuju netaknute plaže koje su udaljene svega nekoliko minuta od grada, a zimi skijaju kroz bajkovite šume koje ih okružuju. Posetioci takođe mogu da uživaju u Piinikka, šumi pored jezera sa šetnjama uz obalu i kupalištima na kratkoj vožnji tramvajem.

Tu je i Market Hall na Hameenkat, otvoren 1901. godine. Ovo je najveća pokrivena pijaca u nordijskim zemljama, a tezge i kafići puni su kvalitetnih domaćih proizvoda, poput bobičastog voća kojim region obiluje krajem leta.

U blizini, brzaci koji povezuju jezera Nasijarvi sa Pihajarvijem prolaze kroz grad preko vodopada Tamerkoski. Grad je proglašen i za svetsku prestonicu sauna 2018. godine, a ima ih ukupno 34.

Izvor: Klix.ba