RASPRŠIVAČ NEGATIVNOSTI

U jednostranom prijateljstvu sve se vrti oko jedne osobe i samo njenih potreba. Kakav je to toksičan prijatelj i kako ga prepoznati?

Ukoliko vas vaš prijatelj nikada ne pita kako ste, sva priča se vrti oko njega ili vas tera da se osećate krivim u mnogim situacijama, onda se za njega slobodno može reći da je toksičan.

Evo nekoliko saveta kako da prepoznate nekog ko je toksičan prijatelj!

1) Vaš prijatelj konstantno “istovara” emocije na vas

Ako vas prijatelj stalno opterećuje svojim problemima, možda imate posla sa jednostranim prijateljstvom. Oni će početi da vam se žale i pre nego što dobijete priliku da kažete “Zdravo!”.

2) Osećate ogorčenost prema njima

Prirodno, u jednostranom prijateljstvu, davalac ili prijatelj koji konstantno sluša sve žalbe drugog, na kraju će početi da oseća nezadovoljstvo prema prijatelju. Nezadovoljstvo je zapravo “jedan od najsigurnijih znakova da je vaše prijateljstvo jednostrano”. Ako imate sve veći osećaj nezadovoljstva prema svom prijatelju, verovatno ste prekomerno davali sebe.

3) Nikad vas ne pitaju kako ste

Nekim prijateljima možda jednostavno nedostaje samosvesti, oni ne shvataju koliko vas opterećuju, ali ipak brinu o vama. Međutim, ako oni nikada ne pitaju kako ste ili da li ste dobro, to pokazuje nedostatak saosećanja i brige za vas i vašu dobrobit – a prijatelj ne bi trebalo da se tako ponaša.

4) Sva priča se vrti oko njih

Čak i kada pokušate da iznesete nešto vezano za vaš život, oni pronalaze način da razgovor ponovo usmere nazad na sebe. I naravno, razgovor uvek započinju sa svojim željama, potrebama, problemima, a fokus je sve vreme na njima.

5) Optužuju vas da ste sebični

Pored toga što ignoriše vaše probleme, ovaj prijatelj može ići toliko daleko da se uznemiri kada pokušate da pričate o sebi – okrivljujući vas, govoreći da ste sebični ili da ih ne slušate.

6) Teraju vas da se osećate krivim

U zavisnosti od toga koliko ste osetljivi na kritike prijatelja u vezi sa vašim naporima da razgovarate o sebi (jednom u životu), mogu vas naterati da se osećate loše ili krivo – ili bar pokušati – kada želite da razgovarate o nečemu što se dešava u vašem život.

7) Vaš prijatelj je narcis

Kao što ste možda počeli da shvatate, mnogi od ovih znakova odražavaju ponašanje koje bi imao narcis. To ne znači da sva jednostrana prijateljstva uključuju potpuno razvijene narcise, ali to svakako treba uzeti u obzir. Neke narcisoidne osobine na koje treba obratiti pažnju uključuju: skretanje odgovornosti, traženje pažnje, pokušaj kontrolisanja drugog ili manipulacija i nedostatak empatije.

8) Njihovo prisustvo može učiniti da se osećate fizički loše

I na kraju, ako ste vrlo osetljiva osoba ili empata, u prisustvu ovakve osobe možete se osećati ne samo mentalno, već i fizički loše. U prisustvu emocionalnih vampira, možete čak i da se razbolite.

Izvor: Magazin.Novosti