VITAMIN SUNCA I VITAK STRUK

Mnogima višak masti na stomaku predstavlja problem koji ne mogu rešiti godinama, a on je obično znak problema sa srcem.

Masno tkivo na području stomaka može vrlo nepovoljno uticati na zdravlje, pogotovo kada je reč o srčanim bolestima. A najnovije istraživanje utvrdilo je da nakupljanje masnoća na abdomenu ima još jednu negativnu posledicu za koju zna malo ljudi.

višak masti na stomaku

Naime, istraživanje Univerziteta u Amsterdamu dokazalo je da osobe s viškom kilograma i prevelikom količinom masnog tkiva na stomaku imaju manjak vitamina D. Međutim, još uvek nije jasno dovodi li nedostatak vitamina D do nakupljanja masnog tkiva na području abdomena ili debljina smanjuje nivo vitamina D.

Pređašnjim istraživanjima dokazano je da vitamin D smanjuje rizik od pojave bolesti kao što su artritis, astma i dijabetes tipa 1 zahvaljujući njegovim protivupalnim i svojstvima jačanja imuniteta.

„Velika povezanost između veće količine masnog tkiva na stomaku i smanjenih količina vitamina D upućuje na to da kod osoba s prevelikim obimom struka postoji veći rizik od nedostatka vitamina D“, kaže autorka studije dr Rašida Rafik sa Univerzizeta u Amsterdamu.

Studija je provedena tako da su naučnici analizirali abdominalno i ukupno masno tkivo kod ljudi starosti od 45 do 65 godina koji su sudelovali u pređašnjim istraživanjima o gojaznosti. Kod ispitanika su se procenjivali  i nivoi vitamina D.

Koliko je vitamin D, poznat i kao vitamin sunca, važan za zdravlje govori i činjenica da ovaj dragoceni vitamin može sprečiti, pa čak i popraviti štetu na srcu uzrokovanu dijabetesom i visokim krvnim pritiskom. Stručnjaci čak tvrde da je vitamin D jeftina alternativa lekovima koji se inače koriste za bolesti srca.

Vitamin D deluje tako da podstiče proizvodnju azotne kiseline bitne za regulaciju krvotoka i sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka. Takođe, smanjuje „unutrašnji stres“ u kardiovaskularnom sistemu, što takođe deluje povoljno na zdravlje srca.

„Ne postoje mnogi, ako ih uopšte ima, poznati sistemi koji se mogu koristiti za regeneraciju oštećenih kardiovaskularnih ćelija, ali vitamin D to može. To je jeftino rešenje za popravak kardiovaskularnog sistema. Ne moramo razvijati novi lek, već ga imamo“, tvrdi dr Tadeuš Malinski sa Univerziteta u Ohaju.

Vitamin D je naročito koristan za zdravlje žena. Nauka je dokazala da konzumiranje vitamina D kroz hranu i dodatke ishrani smanjuje mogućnost ranije menopauze za 17 odsto. Smatra se da vitamin D usporava starenje jajnika.

Najveći prirodni izvor vitamina D je sunčeva svetlost, a ima ga i u masnoj ribi, žumancetu i nekim vrstama žitarica. Neki mlečni proizvodi pojačani su vitaminom D, pa ga ima i u njima.

Izvor: Zadovoljna.hr