SAVET ZA ČUVANJE BATERIJE

Pre nego što stavite mobilni telefon na punjenje, bilo bi dobro skinuti njegovu masku.

Većina pametnih telefona se napajaju litijum-jonskim baterijama i one će se vremenom pogoršavati bez obzira na to kako punite telefon. Baterije vremenom degradiraju, ali postoje stvari koje možete učiniti da im produžite životni vek – možete skinuti masku svog telefona.

skinuti masku

Naime, ako svoj mobilni telefon punite predugo ili ga pustite da se isprazni do kraja pa ga tek onda stavite na punjač, to će skratiti vek baterije vašeg pametnog telefona. Ali jedan od najefikasnijih načina da se uništi baterija je pregrevanje, piše IFLScience.

Na Eplovoj stranici za podršku upozoravaju da „upotreba iOS ili iPadOS uređaja u veoma vrućim uslovima može trajno smanjiti trajanje baterije“. Dakle, ne ostavljajte svoj mobilni telefon u parkiranom automobilu kada su temperature visoke.

Epl navodi da je poželjna temperatura okoline za rad uređaja između 0 i 35 stepeni Celzijusovih, dok uslovi previše niske ili visoke temperature mogu uzrokovati da vaš uređaj promeni ponašanje kako bi regulisao svoju temperaturu.

IFLScience navodi da neke maske mogu uzrokovati da se uređaj jako zagreje tokom punjenja. Ako primetite da vam je telefon znatno topliji nakon punjenja, to može biti znak da se previše zagreva, što oštećuje kapacitet baterije.

Zbog toga je poželjno skinuti masku pre nego što stavite mobilni telefon na punjenje. Pored toga, izbegavajte da punite svoj mobilni telefon preko noći jer to takođe može da optereti elektrode baterije. Ovo su neki potezi koji će pomoći vašoj bateriji da traje duže.

Izvor: N1