ŠTA IH MUČI?

Mala deca mogu da podlegnu stresu na određene životne događaje, poput preseljenja u novu kuću ili kretanja u vrtić.

Kako objašnjavaju psiholozi, da mala deca doživljavaju stres nije uvek jednostavno prepoznati, jer nam, za razliku od starije dece, ne mogu reći šta ih i zašto toliko muči.

mala deca

Međutim, stručnjaci isto tako tvrde da postoje određeni znakovi koji otkrivaju da bi dete moglo da bude pod stresom.

Separacijska teskoba ili strah od odvajanja

Iako je separacijska kriza sasvim uobičajena kod dece, ponekad može da bude znak stresa kod naših mališana.

Kada je malo dete pod stresom, često se mnogo teže odvaja od svojih roditelja ili bližnjih, upravo zbog osećaja da bi mu se nešto loše moglo dogoditi.

Problemi sa spavanjem

Problemi sa spavanjem poput nesanice, čestog buđenja tokom noći ili ranog buđenja mogu da budu znak da je malo dete pod stresom ili proživljava neku traumu koju ne bismo smeli da ignorišemo.

Iako mala deca često imaju problema sa spavanjem iz mnogo razloga poput bolova kod nicanja zubića ili prehlade, oni dođu i nestanu prilično brzo. U slučaju da problemi sa spavanjem potraju duže, psiholozi upozoravaju da bi u tom slučaju moglo da bude reči o nekom ozbiljnijem problemu poput stresa.

Promene u ponašanju

Veliki životni događaji poput preseljenja u novu kuću, rođenja brata ili sestre, kretanja u vrtić ili neke druge značajne promene mogu da podstalnu promene u ponašanju ili takozvanu regresiju, koja može da navede naše dete da se vrati ponašanju koje je već preraslo, poput nošenja pelene, korišćenja cucule ili sisanja palca.

Kako objašnjavaju psiholozi, upravo je neobjašnjiva regresija znak da dete prolazi kroz stresan period s kojim ne može da se nosi kako treba.

Razvijanje loših navika

Deca koja su pod stresom ponekad pokušavaju da se umire običnim navikama ili tikovima poput grickanja noktiju, uvrtanja kose ili grebanja kože.

Psiholozi savetuju da roditelji koji primete da njihovo dete radi upravo ove stvari nikada ne bi smeli da kritikuju dete jer mala deca jednostavno nemaju takvu vrstu samokontrole kakvu imaju odrasli.

Izvor: Index.hr