ČETKANJE NA BATERIJE

Sve su popularnije, ali sve se češće sa njima greši! Električne četkice za zube odrađuju posao bez mnogo truda i muke, ali njihovo korišćenje može da bude nepopravljiva greška.

Električne četkice za zube bira sve više ljudi, a jedna od prednosti ovakvih četkica je ta da zube ostavlja savršeno čistim bez da četkicu pri pranju uopće pritiskamo.

električne četkice za zube

Ipak, neke česte greške mogu umanjiti učinkovitost električne četkice za zube. Saznajte o kakvim greškama je reč i izbegnite ih!

1. Kupujete pogrešnu električnu četkicu za zube

Nisu sve električne četkice za zube iste. Kod kupovine pazite na to da vam četkica dobro stoji u ruci kao i da glava četkice nije prevelika, odnosno da vam lako može stati u usta. Kupite četkicu s mekim dlačicama kako biste sprečili prejako četkanje zuba i oštećivanje desni.

2. Ne četkate zube dovoljno dugo

Zube je preporučljivo prati dve minute dvaput na dan. Mnoge električne četkice imaju tajmer koji radi tako da se električna četkica sama ugasi nakon dve minute, ali je realnost drugačija, jer je mnogi ljudi ugase pre isteka ta dva minuta.

3. Perete zube prečesto ili presnažno

Kako smo već spomenuli, zlatno je pravilo da se zubi peru dve minute dvaput dnevno. Ni manje, ni više. Triput dnevno još se može tolerisati, ali sve više od toga znači više štete nego koristi, jer se oštećuju zubna gleđ i desni. I presnažno četkanje ili korišćenje četkice s tvrdim dlačicama može biti loše za desne. Četkicu držite tako da lagano klizi preko zuba, a dlačice će same obaviti posao a da ih vi i ne pritišćete.

4. Ne menjate glavu četkice dovoljno često

Glavu električne četkice za zube preporučljivo je zameniti svaka tri meseca. Kada primetite pohabane ili slomljene dlačice, znaćete da je vreme da zamenite glavu četkice jer četkanje takvom četkicom nema nikakve koristi. Ne zaboravite da zamenite glavu četkice u trenutku kada je to neophodno, a i ranije ukoliko ste bili bolesni.

Izvor: Zadovoljna.hr