SVEŽINA PREMA BOJI

Idealna boja mesa zavisi od toga o kojem je mesu reč. Teletina bi morala da bude svetla, ali ne bela, a boja sveže prasetine je bledo ružičasta…

Boja, količina krvave vode i prošaranost mesa belim prugama otkrivaju koliko dugo meso stoji.

boja mesa

“Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro”, objasnila je Elizabet Rezicke iz Nemačkog poljoprivrednog centra. A da to vidite, potrebno vam je samo da nekoliko sekundi pogledate zapakovano meso.

“Masnoća mesu daje aromu”, kaže Rezicke i dodaje da bi kvalitetno meso moralo da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Najbolje je uvek kupovati domaće sveže meso, ali to nije uvek moguće, pa je bolje birati meso koje je iz regiona, jer ono nije dugo putovalo do prodavnice. Osim informacija koje su napisane na pakovanju, treba i dobro pogledati samo meso.

Boja mesa zavisi od vrste – teletina treba da bude svetla, ali ne bela, isto kao i meso živine. Sveža govedina je srednje crvene, ne tamnocrvene boje, a boja sveže prasetine je bledo ružičasta.

“Ako vidite nijanse sivog na mesu, bežite”, naglašava Rezicke.

Čvrstina mesa je takođe jasan pokazatelj svežine. Kad prstom pritisnete meso, ako je sveže, brzo će se vratiti u prvobitan položaj, a ako je staro, ostaće udubljenje. Površina mesa treba da bude blistava.

Izvor: Poslovni.hr