ČOKOLADNA ZAVODNICA

Verovatno da nije moglo originalnije da se nazove poslastica u koju ide skoro pola kilograma čokolade nego čokoladna zavodnica. Dopustite da vas zavede svojim čarobnim ukusom!

čokoladna zavodnica

Sastojci:

450 grama čokolade za kuvanje
ZA PATIŠPANJ:
50 grama piškota
4 jaja
50 grama brašna
50 grama gustina
3 kašike kakaa
200 grama šećera u prahu
ZA FIL:
500 mililitara slatke pavlake
50 grama čokolade za kuvanje

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj tako što na radnoj površini oklagijom izdrobimo piškote. U veći sud na sitnoj strani rende izrendamo 450 grama čokolade za kuvanje. Mikserom izmutimo 4 belanca. U izmućena belanca dodamo šećer u prahu. Kada se šećer rastopi, u sud dodamo žumanca. Mutimo dok se sastojci ne sjedine. Zatim dodamo brašno, gustin, kakao, izdrobljene piškote i polovinu izrendane čokolade. Mešamo varjačom dok ne dobijemo homogenu smesu.

Unutrašnjost okruglog kalupa obložimo kuvarskim papirom. Preručimo testo u kalup. Pečemo 25 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo fil. U šerpu, na šporetu, sipamo slatku pavlaku. Kada se pavlaka zagreje sklonimo šerpu sa šporeta i dodamo preostalu izrendanu čokoladu. Pedeset grama čokolade lomimo na parčad i dodamo u šerpu. Mešamo varjačom dok se čokolada ne rastopi.

Fil iz šerpe preručimo u veći sud i mutimo mikserom dok ne postane penast. Patišpanj stavimo na tacnu za tortu. Premažemo filom. Pomoću noža na torti obeležimo 16 parčadi. Preostalim filom punimo kuvarski špric i ukrasimo prvo stranice, a zatim i svako obeleženo parče torte.

Zelene ušećerene trešnje uvaljamo u šećer i po jednu trešnju stavimo na svako parče torte. Crvene kandirane trešnje isečemo na polovine i uvaljamo u šećer. Po jedno parče crvene trešnje stavimo na svako parče torte.

Narandžu isečemo na polukrugove. Na sredinu torte pomoću šprica nanesemo fil u okrugloj formi. Savijamo polukrugove narandže u vidu fišeka, formirajući cvet na sredini torte.

Prijatno!