ČOKOLADNI SAN

Čokoladni san je naziv ove poslastice koja se može smatrati i kolačem, ali i tortom. Kako god, spremite ovaj srednje zahtevan slatkiš kao uvertiru za još slađe snove.

čokoladni san

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
6 jaja
100 grama mlevenih badema
100 grama šećera u prahu
30 grama kakaa
50 grama šećera
ZA FIL:
250 grama čokolade za kuvanje
500 mililitara slatke pavlake
60 grama putera

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. Mikserom mutimo belanca. U izmućena belanca dodamo šećer i šećer u prahu. Mutimo dok se šećer ne rastopi. Zatim dodamo mlevene bademe i kakao. Mešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine.

Veću tepsiju obložimo kuvarskim papirom i preručimo testo u tepsiju. Izravnamo površinu. Pečemo 15 minuta na 180 stepeni. Pripremamo fil. Slatku pavlaku sipamo u sud iznad pare, dodamo čokoladu izlomljenu na kocke. Kada se čokolada rastopi, u sud dodamo puter. Kada se i puter rastopi sklonimo sud sa pare.

Ohlađen fil preručimo u veći sud i mutimo mikserom dok ne postane penast. Patišpanju odstranimo papir i sečemo na 3 jednaka dela. Lentama patišpanja odsečemo krajeve da dobijemo ravnu površinu. Prvu lentu stavimo na četvrtastu tacnu za tortu i premažemo filom. Na fil stavimo drugu lentu. I nju filujemo. Stavimo treću lentu. Celu tortu premažemo filom.

Tortu sečemo na pravougaonu parčad. Tri parčeta serviramo na tanjir i pomoću kuvarskog šprica preostalim filom dekorišemo svako parče. Na svako parče torte stavimo po jednu ušećerenu trešnju. Dekoraciju završimo čokoladnim prelivom.

Prijatno!