PLAĆA NASELJAVANJE

Irska je pokrenula projekat „Our Living Islands“, koji zainteresovanima nudi iznos od 80.000 evra ukoliko odluče da se presele na neko od udaljenih ostrva.

Irska je odredila 23 ostrva, od kojih nijedno nije povezano s kopnom mostovima, na kojima će vlada zapravo plaćati ljudima da žive.

irska

Ali velikodušna podrška od 80.000 evra mora se iskoristiti za obnovu građevina na zemljištu, kao što su radovi na izolaciji, strukturalna poboljšanja i preuređenje.

Kampanja stupa na snagu 1. jula, a kako bi ispunili kriterijume, potencijalni stanovnici moraju kupiti i posedovati nekretninu na jednom od ostrva. Zgrada mora biti izgrađena pre 1993. godine i mora biti prazna najmanje dve godine.

„Cilj ove politike je da se osigura da održive, živahne zajednice mogu nastaviti da žive, i napreduju na udaljenim ostrvima još mnogo godina“, saopštili su iz irske vlade.

Slična kampanja već postoji na kopnu, ali su iznosi koji se nude za dogradnju kuće na jednom od irskih ostrva veći kako bi se pokrili povećani troškovi, koji dolaze sa manje razvijenom infrastrukturom.

Neke od lokacije uključuju Arranmore na obali okruga Donegal, s prostranstvima zlatnog peska i stenovitim liticama, ili ostrvo Clare na obali okruga Mayo, raj za planinare sa samo 160 stanovnika.

Izvor: Klix