FIĆA U NOVOM RUHU

Dvadesetčetvorogodišnjak iz okoline Napulja tvorac je automobila fijat 500 koji može da „vozi“ jedino po vodenim površinama.

I mada u svemu izgleda baš kao „fijat 500“, nije automobil, i ne vozi po putu. Radi se o čamcu koji je moguće voziti po moru, jezerima i rekama iako bi na prvi pogled neko mogao da pomisli da je „fića“ upao u vodu.

fijat 500

To je miks automobila i čamca pod imenom „car 500 off-shore“ čiji je idejni tvorac dvadesetčetvorogodišnjak iz okoline Napulja, kome je Stellantis dao licencu za ovaj poduhvat.

Antonio Pjetro Marija Galaso, diplomirani pravnik, oduvek je voleo da se bavi inovacijama, a ovog puta je želeo da omiljeni italijanski automobil prenese i na vodene puteve, te je osmislio „fiću“ na vodi pod imenom „car 500 off-shore“ kao i startap pod istim imenom.

Automobil-čamac će biti proizveden u limitiranom izdanju od samo 500 primeraka, i biće prodavan kako u Italiji tako i u inostranstvu. Galaso je za italijanske medije izjavio da je dobio ideju gledajući jednu fotografiju automobila „fijat 500“, i da je od tog momenta počeo da radi na projektu, što je trajalo pet godina, i prvi rezultat je bio prototip.

– Car 500 off-shore je perfektan čamac za one koji žele da ujedine eleganciju i funkcionalnost. Pomoću korišćenih tehnologija, moguće je sigurno ploviti po moru, na jezeru i rekama. Realizovao sam ovaj projekat Made in Italy sa željom da pokažemo kolika je vrednost italijanskog dizajna, zanatlija koji su se bavili svakim detaljem ne bi li napravili zaista luksuzno vozilo koje će biti za sve one koji su apasionirani ljubitelji života na moru – izjavio je Galaso koji je takođe ispričao kako je kontaktirao Stellantis nakon što je završio prototip.

Tražio je od njih dozvolu da prikaže čamac na nautičkim sajmovima u Đenovi i Kanu, gde je „car 500 off-shore“ doživeo veliki uspeh. Nakon toga se sreo sa rukovodstvom Stellantis-a koji su sa svojim inženjerima ispitali sve detalje te radili na tome da učine ovaj gliser što sigurnijim i efikasnijim. Posle toga su mu dali licencu za izradu novog morskog fijata

„Car 500“ ima pet mesta i ima dizel motor od 40 konja a uskoro će biti proizveden i električan. Primerci su napravljeni u bojama koji prizivaju morske boje a imena koja su dobili odnose se na italijanska primorska mesta: Kapri, Portofino, Romanja tako dalje.

Ministar privrede Adolfo Urso izjavio je da se radi o pravom novitetu u nautičkom svetu kako Italije, tako i na međunarodnom nivou što još jednom potvrđuje duh Italije u inovacijama, dizajnu i ukusu.

Izvor: RTS