GRAFITI

Vremenom, repertoar grafita se znatno proširio, tako da su, osim rata drugim sredstvima, i grafiti našli svoj ulogu u ratu navijačkih grupa…

Za razliku od Beograđana, koji su znali koje su parole pod zaštitom, nedavno je jedan naivni ruski mladić, izbeglica iz Rusije, krenuo da na jednom novobeogradskom zidu prekreči natpis: Smrt Ukrajini, pa je od poznatog političara, koji neretko gostuje u TV studijima sa nacionalnom frekvencijom, dobio dobre batine.

grafiti

Slično su mogle da prođu aktivistkinje udruženja Krokodil.

Naravno, rat oko grafita nije počeo ruskom agresijom na Ukrajinu, već je, verovatno, otpočeo od same njihove pojave po zgradama i zidovima. Istina, isprva je to bilo tipa: Ja volim Marinu, a onda dođe drugi momak pa to precrta i napiše: Nije tvoja već je moja. Vremenom, repertoar grafita se znatno proširio, tako da su, osim rata drugim sredstvima, i grafiti našli svoj ulogu u ratu navijačkih grupa, iako se to najčešće svodilo na to da prefarbaju protivnički, a ispisšu svoj grafit, tipa:

Neka živi ljubav, nek se rađa dan,
nek svako dete voli Partizan.

Ili:

Zvezda je život, ostalo su sitnice.
A bilo je i ovakvih navijačkih parola:
I navijači TEPAJU,

Ili:

FSS – mafija.

Kao što neko reče, neizostavni deo kulture grafita su fašističke i antifašističke poruke. Istini za volju jabih tu konstataciju korigovao, jer sam zapazio da je ovih drugih neuporedivo manje. Naime, antifašisti uglavnom prekreče, ili bar precrtaju poruke mržnje i pozive na krvoproliće, kao što su:

– Ubij, zakolji, da Jevrej ne postoji;
– Smrt komunizmu! Devojke vole samo četnike;
– Granate na Hrvate! – Četnici;
– Beogradom krv će liti, Gej parade u septembru neće biti;
– Srbija Srbima;
– Nož, žica – Srebrnica;
– Čanka pod nož;
– Smrt domaćim izdajnicima.

U moru primitivnih, nespojivih sa ljudskim, i ako hoćete hrišćanskim moralom, promakne i ponekadobronamerna, lepo sročena poruka:

– Čitaj knjige, ne čitaj grafite;
– Budimo realni. Zahtevajmo nemoguće;
– U Novoj godini želim… da ne želim da odem odavde;

na šta je duhoviti komentator napisao;

– Nije ti ovo Zid plača.

Mada, može se pročitati i ovakva poruka, vezana za izjave jednog poznatog specijaliste povodom pandemije Korona virusa, zvanog Covid 19:

– Jebali vas „najsmešniji virus i šoping“ u Milanu.

Razmišljam tako o tim porukama, grafitima, muralima, i čega sve nema po zgradama i zidovima širom naše zelje, pa se setim da su se i u moje vreme ispisivale koještarije, uglavnom po javnim klozetima, ali,rekao bih da su u odnosu na današnje bile smislenije, svakako ljudskije, a čini mi se, i poetskije. Evo jednog, kako bi to danas rekli WC zapisa, nepoznatog autora, koji mi je, zbog nečeg, ostao u sećanju:

Sedeo sam pola sata,
mučio se grdno,
mislio sam da ću srati,
al sam samo prdno.