OPTIMALNA ISHRANA

Za bolje rezultate treninga često su neophodni dodaci ishrani i zato je veoma važno da znamo kako da izaberemo provereno zdrave suplemente.

O izgledu obično mislimo pred leto i odlazak na more, a tada je prilično kasno da vežbanjem “nabacimo” mišiće ili zategnemo telo.

Međutim, ni redovan trening neretko nije garancija da ćemo doći do željene građe. Mnogo toga zavisi i od načina da li se i koliko pravilno i zdravo hranimo. Ni to nije sve. Za bolje rezultate treninga često su neophodni dodaci ishrani i zato je veoma važno da znamo kako da izaberemo provereno zdrave suplemente.

zdrave suplemente

Zbog toga stručnjaci iz oblasti sporta i medicine preporučuju samo one suplemente koji su prošli kontrolu u različitim regulatornim agencijama i ispunjavaju sve propisane standarde. Pored toga treba znati da čak ni namirnice za koje smo uvereni da su zdrave nemaju u svom sastavu dovoljnu nutritivnu vrednost.

– Upravo zato se preporučuje i poželjna je upotreba različitih dodataka ishrani, pogotovo za profesionalne i rekreativne sportiste. Nutricionisti se zalažu za pravilan unos makro i mikronutrijenata i daju smernice o optimalnoj ishrani za sportiste. Takođe, nutricionisti pomažu u razvoju sportskih suplemenata koji zadovoljavaju njihove nutritivne potrebe – naglašavaju u “Protein Box“-u, savremenom shop-u za suplemente i fitnes opremu.

Kako kažu, farmaceuti, istraživači iz oblasti sportske nauke i treneri imaju neizostavnu ulogu u  proizvodnji i upotrebi zdravih i efikasnih suplemenata.

– Farmaceuti brinu o pravilnoj formulaciji i doziranju proizvoda koji nastaju u procesu proizvodnje pridržavanjem strogih standarda i propisa.  Istraživači iz oblasti sportske nauke na osnovu istraživanja prate uticaj suplemenata na sportske performanse i zdravlje sportista dok korisne informacije pružaju i sportski treneri i konsultanti koji imaju uvid u individualne potrebe sportista kada je reč o suplementaciji – apostrofiraju u “Protein Box“-u koji ima širok spektar svetski poznatih suplemenata.

Poseban režim ishrane za bolji trening

Naši sagovornici objašnjavaju zašto je važno da profesionalni sportisti ili rekreativci koji redovno treniraju koriste provereno zdrave suplemente.

– Ako ste posvećeni fitnesu verovatno ste primetili da fizički napor kome se izlaže telo i mišići zahteva poseban režim ishrane. Važno je razumeti da vaši mišići zahtevaju posebnu prehranu zbog fizičkog opterećenja kojem su izloženi. Zato se upotrebljavaju raznovrsni suplementi koji imaju svoje specifične uloge i različite potencijalne koristi – objašnjavaju stručnjaci.

Većina sportista i rekreativaca se pita šta sadrže suplementi koji omogućuju bolje rezultate vežbanja i doprinose povećanju mišićne mase i lepšem izgledu tela.

– Za unapređenje fizičkih postignuća i povećanje mišićne mase možete se opredeliti za keratin monohidrat i asortiman aminokiselina koji uključuje beta alanin, citrulin, BCAA, glutamine, arginin i druge važne aminokiseline. Gejneri kao visokokalorični dodaci ishrani vam mogu pomoći kod povećanja telesne i mišićne mase dok sagorevači masti podržavaju gubitak telesnih masa – ističu stručnjaci.

Suplementi se mogu koristiti i pre treninga

Postoje i suplementi koji se koriste pre treninga za više energije i snage.

– Pre-workout preparati će vam poboljšati fizičku izdržljivost i mišićni oporavak. Pored toga postoje i neizostavni vitamini i minerali, kao i biljni preparati koji potiču iz biljaka tribulus tarrestris i ašvaganda – navode stručnjaci.