„ZELENI TUNEL“

Prestižni sajt „Architecture and design“, sa više od 12 miliona pregleda nedeljno, uvrstio je ulicu generala Drapšina koja se nalazi u Kikindi na jedinstvenu listu.

Priča o 50 najlepših ulica prekrivenih cvećem i drvećem obilazi svet putem društvenih mreža, a da li je neko od vas znao da se na 22. mestu nalazi jedna ulica iz Srbije? Reč je o ulici generala Drapšina u Kikindi.

generala drapšina

Svojevremeno su urbanisti, arhitekte i ekolozi na međunarodnom konkursu odlučili koje su najlepše ulice sveta i među najupečatljivijim su svrstali ovu ulicu varoši na severu Banata.

Jedan od simbola Kikinde po čemu je ovaj grad poznat i van granica Srbije je neobična ulica generala Drapšina, pravi zeleni tunel i oaza prirode u urbanom jezgru grada.

Reč je o drvoredu koji pravi tunel između kuća i ulice zbog čega je ovde i tokom najvećih vrućina sasvim prijatno u senci i hladovini. Drvored je zasađen krajem Drugog svetskog rata i ima 389 stabala. Najviše ima koprivića, javora, lipe i nekoliko stabala duda.

Kikinda je jedan od retkih gradova u našoj zemlјi koji se može pohvaliti lepotom drvoreda, koji sa svojim visokim krošnjama obrazuje „zeleni tunel“ iznad same ulice ulepšavajući grad već dugi niz godina.

O ovom „zelenom tunelu“ vodi se strogo računa – o zdravstvenom pregledu stabala, zdravstvenoj vitalnosti stabala. Posebna pažnja posvećuje se upravo drvoredu američkog koprivića koji krasi Kikindu.

Izvor: Danas