TALENTOVAN OBRAZOVAN I POSVEĆEN MUZICI

Dejan Aksić u saradnji sa Milanom Vasićem i drugim pevačima i kolegama traga za starim, gotovo zaboravljenim kosovskim pesmama da bi ih oživeo i obukao u novo ruho.

Ovo je priča o muzičaru, rođenom Prištevcu, koji je od ljubitelja hevi-metala, bluza i džeza u tinejdžerskim godinama, već u ranim srednjim godinama postigao ogroman uspeh kao muzički producent, kompozitor i aranžer tradicionalnih narodnih pesama. Dejan Aksić je veoma talentovan, obrazovan i vredan. Usput i opušten kreativac koji zna da ugosti u svom muzičkom Smart studiju na Čukarici u Beogradu, baš onim gostoprimstvom koje je utkano u njegovo biće lepim običajima i navikama koje su negovane u starogradskoj prištinskoj porodici Aksić.

dejan aksić

Za one koji ga poznaju, njegov uspeh i nije veliko iznenađenje, jer potiče iz muzičke porodice koja mu je bila snažna podrška. Otac Ljubisav Aksić Aksa je poznati rok-gitarista koji je svirao u grupi „H“-

Talenat od oca rok-gitariste

Susret sa Dejanom Aksićem u njegovom muzičkom studiju protekao je u opuštenom prijateljskom razgovoru, jer zaboga „mi smo naši“. Sa manirom ozbiljnog domaćina pokazao nam je „SMART“ studio na koji je veoma ponosan, jer je i tehnički i umetnički opremljen po najsavremenijim evropskim i svetskim standardima.

U njemu snimaju poznati srpski pevači kao što su Zorana Pavić, Ana Bekuta, Neda Ukraden, Milan Vasić, Danica Krstić, Vera Stolić i mnogi drugi.

Dejan Aksić je završio dve srednje škole u Prištini, Srednju tehničku i Srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“, a potom i studije IT, a džez-akademiju u Gracu. Radni odnos je zasnovao veoma rano u RTV Priština. Više godina kasnije, posle rata, tačnije 2010. godine prelazi u radnu jedinicu RTS-a, PGP RTS.

Organizator je brojnih humanitarnih koncerata od kojih je poslednji koncert, koji je prerastao u festival „Carski glasovi“ u čast Jordana Nikolića i Mare Đorđević, a sredstva su prikupljena za lečenja male prištevke Sare Prlinčević. Dejan Aksić je predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Kosova i Metohije.

Kada nas je dovezao do studija i primio unutra, odmah je pustio glasoviti spot Milana Vasića sa pesmom „Poleteo soko sivi“ koji se mnogo sluša i koji pobuđuje snažne rodoljubive i zavičajne emocije kod svih Srba.

Za ovaj spot Dejan Aksić je sa Draganom Nikolićem, kompozitorom iz Pančeva, radio muziku i aranžman, a reči je napisao tekstopisac Miroljub Jevtić. Spot za pesmu “Poleteo soko sivi“ (2022) je sniman na Kosovu, uz pomoć i podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Plodna saradnja sa Vasićem

Dejan Aksić u saradnji sa Milanom Vasićem i drugim pevačima i kolegama traga za starim, gotovo zaboravljenim kosovskim pesmama da bi ih oživeo i obukao u novo ruho, u šta spada i savremeni aranžman.

– Cilj nam je bio da napravimo neku pesmu koja bi ljude iz Srbije toliko privukla da i oni koji nikada nisu bili na Kosovu, požele da dođu. To smo i postigli pesmom „Poleteo soko sivi“. Ovu pesmu i spot smo radili godinu dana i bio je dogovor da pesma ne izađe iz studija dok svi ne budemo prezadovoljni. Tako smo i uradili. Dragan Nikolić je uspešan kompozitor, koji i sam nikada nije bio na Kosovu, a on je komponovao i pesmu „Ej, dragi dragi“ koju je pevala Jelena Tomašević, potom naša Cakana, Legende i drugi. Pesma o božurima je popularna. Napravili smo nešto prelepo. Kasnije smo na Kosovu i Metohiji snimili i spot kojim smo uramili pesmu „Poleteo soko sivi“ i sve je savršeno ispalo – radosno nam priča Dejan Aksić dok u SMART studiju odjekuje pesma: /Oj sokole ptico mila/Podari mi svoja krila/Da zagrlim snežnu Šaru/Majku, oca, kuću staru…

A glumac i pevač Milan Vasić, koji je za ovu priliku i sam došao u studio, kaže da se sa Dejanom zna tek nekoliko godina, ali se osećaju kao da su zajedno od detinjstva.

– Napredak moje karijere vezan je za narodnu muziku i za imena Slavka Stefanovića, Zlatka Stojanovića i Blagoja Košanina. Mi smo i tada u Prištini imali akustičan studio koji je se svrstavao među najbolje u Evropi. Slavko je primetio moj talenat i uveo me u čari narodne muzike koju je on tada izvodio. Ja sam voleo da napravim jednu fuziju između džeza i narodne muzike. Na mene su imali uticaja i Ivan Cvetković, Irina Karamarković i Božidar Zelenović. Godine 2015. sam postao zamenik glavnog i od ovornog urednika u poslovnoj jedinici PGP RTS. Naša fonoteka bila je najstarija na Balkanu i imamo oko 40.000 izdanja – kaže Aksić.

Posao oko pisanja, komponovanja, produkcije i aranžmana zahteva dobru saradnju, ali se dešava da ima i onih pevača koji su sami autori svojih pesama, napominje Aksić. Sa Cakanom smo u takvom poslu, kaže on.

Još pre svečane promocije, pesma i spot „Bolna ljuba, bolna leži“ koja je nastala februara ove godine i koju peva Milan Vasić, predstavljena nam je u SMART studiju. Muzika je tradicionalna, aranžman i miks-mastering je uradio Dejan Aksić. Harmoniku svira Ljubiša Pavković, gitaru Zoran Stojanović, violinu Zoran Kovačević, bubnjeve Vladimir Ružičić – Kebac, a prateći vokal je Suzana Branković.

Dejan Aksić je ambiciozan kompozitor i producent koji je napisao aranžmane i kompozicije za veliki broj muzičkih dela. Sve što je u vezi sa kosovsko-metohijskim muzičkim nasleđem za njega je poseban izazov kojem se predaje sa puno starsti, odgovornosti i posvećenosti. On je i nosilac i više značajnih nagrada na republičkom, pokrajinskom i saveznom nivou.

Autor: Slavica Đukić