PRESTIŽNO PRIZNANJE

Mlada naučnica iz Srbije razvila inovativne ekološke procese ekstrakcije kako bi dobila proizvode od aromatičnog i lekovitog bilja.

Izuzetni mladi naučnici iz Argentine, Kameruna, Kine, Egipta i Srbije primili su 19. juna prestižnu Međunarodnu nagradu UNESCO – AI Fozan za promociju mladih naučnika u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM) na svečanosti u sedištu Uneska u Parizu.

naučnica iz srbije

Svaki laureat je kući odneo novčanu nagradu od 50.000 dolara i medalju. Među njima je i dr Jelena Vladić (37), mlada naučnica iz Srbije. Ona je razvila inovativne ekološke procese ekstrakcije kako bi dobila proizvode od aromatičnog i lekovitog bilja i dodala vrednost hrani i poljoprivrednom otpadu.

Doktorka je koristila mikroalge iz tretmana otpadnih voda za ekstrakciju bioaktivnih jedinjenja. Iako su mikroalge poznate po tome što su bogate hranljivim materijama i komponentama važnim za zdravlje, one koje se uzgajaju u otpadnim vodama se obično smatraju nebezbednim za upotrebu kod ljudi i životinja zbog njihovog porekla i potencijalne kontaminacije.

Međutim, revolucionarno istraživanje Jelene Vladić otkrilo je da zeleni rastvarač koji se zove subkritična voda može efikasno da prečisti biomasu mikroalgi dobijenu prečišćavanjem otpadnih voda. Ovaj proces ekstrakcije eliminiše patogene i osigurava da su dobijeni tečni ekstrakti sigurni i da sadrže bioaktivne komponente koje se mogu koristiti u različitim industrijama. Njen pristup bi mogao da doprinese istinski kružnoj ekonomiji.

Dr Vladić je bivši profesor Tehnološkog univerziteta u Novom Sadu, a trenutno je član NOVA škole nauke i tehnologije Univerziteta NOVA u Lisabonu.

Podsećamo, mlada naučnica je 2020. dobila priznanje i nacionalnu stipendiju u okviru prestižnog međunarodnog programa L’Oreal-UNESCO „Za žene u nauci“. Ova nagrada se dodeljuje najboljim mladim naučnicima za izuzetna naučna istraživanja i ima za cilj da da podršku eminentnim istraživačima u njihovom daljem naučnom i stručnom usavršavanju.

Nagrada se realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalnom komisijom za UNESCO i kompanijom L’Oreal Balkan.

Izvor: BIZLife