„NOW AND THEN“

Pol Makartni rekao je da nema ničeg veštačkog ili sintetičkog kad je u pitanju nova pesma Bitlsa koja je napravljena pomoću veštačke inteligencije (AI).

Makartni je za BBC Radio 4 izjavio da je korišćena AI tehnologija na neobjavljenom demo snimku Bitlsa iz 70-ih, odnosno da je glas Džona Lenona uspešno očišćen pomoću veštačke inteligencije, čime je praktično stvorena potpuno nova pesma.

pesma bitlsa

Makartni je, povodom zabrinutosti o tome kako će AI uticati na egzistenciju umetnika u budućnosti, rekao u četvrtak da ima mnogo konfuzije i spekulacija o tome, navodeći da se čini da postoji mnogo nagađanja, prenosi Gardijan.

„Očistili smo neke postojeće snimke – proces koji traje godinama. Nadamo se da ćete ih voleti koliko i mi“, istakao je Makartni.

On nije otkrio naslov, niti tekst pesme koja će biti objavljena kasnije ove godine.

Međutim, pretpostavlja se da je to Lenonova kompozicija iz 1978. godine pod nazivom „Now and Then“.

Pesma je uključena na kasetu sa oznakom „Za Pola“ koju je Lenon snimio neposredno pre svoje smrti 1980. godine.

Lenonova udovica, Joko Ono, kasnije je dala kasetu trojici preživelih Bitlsa 90-ih kada su radili na projektu Antologija – koji je retrospektiva njihove karijere koja uključuje tri albuma, dokumentarac i knjigu.

Dve pesme sa te trake, „Free as a Bird“ i „Real Love“, zvanično su objavljene kao deo Antologije koju su snimili Bitlsi koristeći Lenonov originalni snimak glasa.

Objavljivanje „Now and Then“ smatralo se neprikladnim u to vreme, a od svakog pokušaja snimanja bend je brzo odustajao.

U intervjuu za „Q Magazine“ 1997. godine, Makartni je otkrio da je objavljivanje pesme odlagano jer ju je pokojni Džordž Harison nazvao smećem.

Ideja da se koristi veštačka inteligencija da se rekonstruiše Lenonov početni demo snimak potekla je iz procesa snimanja filma Get Back, osmosatnog dokumentaraca o Bitlsima Pitera Džeksona koji je koristio sličnu tehnologiju AI za čišćenje zvuka iz arhivskih snimaka Bitlsa odvajanjem glasova od pozadinske buke.

U intervjuu za Bi-Bi-Si ranije ovog meseca, Makartni je nazvao veštačku inteligenciju i „strašnom“ i „uzbudljivom“.

„To je nešto čime se svi trenutno bavimo i sa čime pokušavamo da se izborimo. To je budućnost. Samo ćemo morati da vidimo kuda to vodi“, istakao je Makartni.

Izvor: Tanjug