SPOJ NESPOJIVOG

Neobičan koktel po imenu Parmezan Espreso Martini za samo mesec dana dobio je fanatične sledbenike i oponente.

Ko bi mogao da odoli sofisticiranom koktelu napravljenog od jedne doze savršeno spremljenog espresa, votke, likera od kafe i sitno narendanog parmezana?

parmezan martini

Sudeći po reakcijama na internetu nakon što se pre nekoliko nedelja na TikToku pojavio recept za koktel Parmesan Espresso Martini – odolela mu je velika većina ljudi. No, recept je postao viralan, a oni koji su se usudili da probaju ovaj koktel, spoj naoko nespojivih sastojaka, tvrde da je posredi veoma zanimljiv primer balansiranja umami ukusa i gorčine kafe.

Iza koktela stoji peruanski barmen Karlos Ruiz, koji mu je 2022. dao ime Cafe con Queso, a u anglosaksonskom svetu i širom ostatka planete novostvoreni koktel proslavili su barmen Džonatan Dejvid Stanjard i influenser Džordan Hjuz, poznatiji kao High-Proof Preacher.

Kako ističu u magazinu Food & Wine, kombinacija kafe i sira i nije tako retka kao što nam se čini – koliko puta ste za doručak kombinovali kafu i pecivo sa sirom, i koliko ste u životu pojeli tiramisua?

– Koncept uparivanja kafe i sira star je vekovima – navodi Džonatan Dejvid Stanjard, konsultant za barove, čiji je veoma popularan instagram nalogu učestvovao u popularizaciji ovog neobičnog koktela.

– Širom Latinske Amerike, ljudi već dugo uživaju u konbinacijama ka što je Chocolate con Queso (tradicionalna kolumbijska topla čokolada sa sirom). Kada sam razgovarao sa Karlosom Ruizom, shvatio sam da bih mogao i ja da narendam malo parmezana u svoj espreso martini – ispričao je Stanjard.

Za samo mesec dana, koktel je dobio fanatične sledbenike, a jednu njegovu verziju u svoju ponudu uveo je i globalni lanac kafeterija Starbucks. Nejasno je da li će se ovaj koktel zadržati u ponudama barova širom sveta, a mediji koji prate miksološke trendove podsećaju da je i običan espreso martini svojevremeno imao veoma lošu reputaciju, da bi prošle godine po popularnosti u Njujorku nadmašio čak i legendarni koktel Menhetn.

Ako želite da sami “smućkate” ovo piće kod kuće, nabavite zreli parmezan i ostale sastojke, i prionite na posao. Samo ne preterujte sa parmezanom – ovo je ipak koktel a ne tanjir paste!

PARMEZAN ESPRESO MARTINI

Sastojci:

60ml votke
15ml likera od kafe
30ml espresa
15ml šećernog sirupa
Zrna kafe za ukras

Priprema:

Ulijte u šejker votku, liker i šećerni sirup i dodati puno leda. Dobro protresti, sipati u čašu za martini i preko čaše izrendati zreo parmezan. Ukrasiti zrnima kafe.

Izvor: Vino i fino