OBLAK OD ČOKOLADE

Penast i kremast, ovaj dezert mogao je da ponese i neko drugo ime, ali su ga jednostavno nazvali oblak od čokolade. Možda su bili u pravu, pa proverite!

oblak od čokolade

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
125 grama putera
300 grama čokolade za kuvanje
6 jaja
150 grama šećera
2 kesice vanilin šećera
2 kašike ruma
1 narandža
2 kašike kakaa
ZA FIL:
400 mililitara slatke pavlake
1 vanilin šećer
1 kašika ruma
17 čokoladnih bombona (za ukrašavanje)

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. Čokoladu lomimo na parčad i stavimo da se topi na pari. Dodamo puter. Kada se puter i čokolada rastope, sklonimo sud sa pare. U sud za mućenje polupamo 2 jaja i dodamo 4 žumanca. Dodamo polovinu pripremljenog šećera i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Dodamo vanilin šećer, rum, kakao, sitno izrendanu koru narandže, ohlađenu rastopljenu čokoladu sa puterom i promešamo varjačom.

Mikserom izmutimo 4 belanca, dodamo preostali šećer i nastavimo da mutimo dok se šećer ne rastopi. U izmućena belanca dodamo sadržinu iz suda za mućenje i mešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine. Okrugli kalup namažemo puterom i preručimo testo u kalup. Pečemo 30 minuta na 170 stepeni.

Pripremamo fil. U sud stavimo slatku pavlaku i mutimo mikserom. Dodamo vanilin šećer, rum i mutimo dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu. Šlagom premažemo patišpanj. Preostalim šlagom punimo kuvarski špric i ukrasimo gornju površinu torte u vidu kuglica od šlaga. Na svaku kuglicu šlaga stavimo po jednu čokoladnu bombonu. Pomoću cediljke kakao nanesemo na celu gornju površinu torte.

Prijatno!