LEKOVITE I ZA ODMOR

Dnevni list Vreme pre 100 godina pisao je koje su najposećenije banje u Srbiji, ističući pregršt pogodnosti koje pružaju neke od njih.

Posle najposećenije Vrnjačke Banje, na drugom mestu u Srbiji, 1923. godine našla se Banja Koviljača, o kojoj je ovaj list više pisao.

banje u srbiji

Kako je naveo list Vreme, lekoviti izvori Banje Koviljače nalaze se na 124 metra nadmorske visine.

Ova banja opasana je šumovitim visovima sa tri strane, a sa četvrte bosanskim bregovima.

Imala je kupatilo sa 25 porculanskih i osam betonskih kada, snabdevenih toplom i hladnom vodom, tuševima i drugim potrebama u kabini.

Takođe, posedovala je i porodične kade gde se može kupati pet do šest osoba istovremeno.

Kako se navodi u tekstu objavljenom u listu Vreme, Koviljača je preporučljiva ljudima sa traumatskim povredama, sifilisom, konjskim bolestima, trovanja živom i olovom, anemije, tuberkuloze i drugih bolesti.

Sezona je tada trajala od 1. maja do polovine septembra.

Sto godina kasnije, Vrnjačka Banja još uvek je najposećenija lokacija kada je reč o mestima za rehabilitaciju.

Na drugom mestu ostala je Banja Koviljača, a zatim slede Niška Banja, Sokobanja, i Ribarska Banja.

Sada, veliki broj ljudi u Srbiji, posebno penzionera i osoba sa zdravstvenim problemima, za odmor odabere upravo banju. Osim što ne iziskuju mnogo novca i velike troškove prevoza, u njih se može ići i u bilo koje doba godine.

Osim lekovite vode i relaksacije, banje garantuju i čist vazduh, prijatnu klimu i veliki spektar aktivnosti kojima se posetioci mogu zanimati.

Budžet koji je neophodno izdvojiti za odlazak u neku od njih zavisi od dosta faktora, kao što su cene smeštaja i usluga, ali i hrane i taksi prevoza, kao i ulaznica na bazene.

Ipak, znatno jeftinije će proći građani koji sami pronađu smeštaj u blizini centara za rehabilitaciju, a posebno ako odlaze mimo letnje sezone.

Kada je reč o ulaznicama za zatvorene bazene, one su u proseku oko 500 dinara za dan, ali uglavnom ne više od 700.

Izvor: Danas