MINIJATURNE OAZE

Verovatno ste već upoznati sa nekom od najvećih metropola u Evropi i SAD, ali poseban deo skoro svake zemlje su i fantastični mali gradovi koje vredi posetiti.

Conde Nast Traveler je objavio listu na kojoj se nalaze najlepši mali gradovi na svetu. Ovde ih je 50. Sve liste koje se nalaze na Conde Nast Traveler-u nezavisno biraju njihovi urednici.

mali gradovi

Albarasin, Španija

Izolovani planinski grad duž reke Gvadalkivir glavni je kandidat za titulu najlepšeg malog grada u Španiji, sa zgradama ružičaste i narandžaste boje koje se neprimetno uklapaju sa stenovitim okruženjem.

,,Selo je posebno jedinstveno zahvaljujući istoriji muslimanske i hrišćanske vladavine – gde drugde možete pronaći gotičke katedrale i ruševine mavarskog zamka u istom malom gradu?“, naveli su u opisu grada.

Ban Rak Tai, Tajland

Smešten na granici Tajland-Mjanmar, Ban Rak Tai ima vikendice pokrivene slamom iza kojih su maglovite planine i plantaže čaja. Grad bez turista je savršeno mesto za druženje sa ljubaznim meštanima i uživanje u samoći, posebno u ranoj jutarnjoj vožnji čamcem na jezeru.

Banjos, Ekvador

Biće vam teško da pronađete grad sa lepšim okruženjem od Banjosa, koji se nalazi u senci aktivnog vulkana i okružen vodopadima, gustim šumama i basenom Amazona. Banjos je možda najpoznatiji po „ljuljašci na kraju sveta“.

Bar Harbor, Mejn

Teško je zanemariti blizinu Bar Harbora i Nacionalnog parka Akadija, što mu automatski donosi oko hiljadu poena lepote. Ali sam grad je divan sam po sebi. Centar odiše primorskim duhom, tu je i luka, na kojoj su čamci za posmatranje kitova i desetine odličnih restorana i poslastičarnica.

Biei, Japan

Prefektura Hokaido je riznica prirodnih lepota. Sačinjena je od blistavo plavih jezera i toplih izvora, ali i od planina prekrivenih snegom. Grad Biei će vas naterati da razmislite o letnjem putovanju do skijaške destinacije, jer njegova ogromna polja postaju prekrivena lavandom, makom, nevenima i drugim cvećem.

Bled, Slovenija

Postoji razlog zašto je Bledsko jezero jedno od najpopularnijih mesta u Sloveniji. Posetioci mogu da uživaju u pogledu na smaragdnu vodu, ostrvce sa crkvom, Julijske Alpe i zamak iz 12. veka na brdu. Okolni grad Bled je jednako šarmantan. U njemu se nalaze restorani sa svećama i tradicionalnim drvenim čamcima.

Izvor: BIZLife