FINANSIJSKI RAJ

„The World of statistics“ objavio je da je Pakistan najjeftinija država za život budući da doživljava političke i ekonomske nemire, ali i visoku inflaciju.

Prema „The World of Statistics“, Pakistan je na vrhu liste, a slede Egipat na drugom i Indija na trećem mestu.
cheap jerseys for sale
customized baseball jerseys
custom basketball jerseys
custom soccer jerseys
custom football jerseys
baseball jerseys custom
custom nfl jersey
custom jersey maker hockey
custom team jerseys
nfl custom jersey
custom basketball jersey
Custom Football Jerseys
custom hoodies near me
customize jersey baseball
custom jerseys
custom baseball jersey
nba jersey sale
basketball jerseys
nfl custom jersey
custom jerseys baseball
custom football jersey
custom jerseys basketball
customized basketball
custom football jerseys
custom hockey jerseys
custom nba jerseys
custom baseball jerseys
custom team jerseys basketball
custom design jerseys
customized baseball jerseys
custom baseball jerseys
best custom nfl jerseys
personalized jerseys
custom team jerseys baseball
custom bowling jerseys
soccer jerseys custom
custom nba jerseys
nbashop
soccer jerseys
jerseys for sale
custom jerseys football

pakistan

Indeksi troškova života i povezani indeksi su zasnovani na potrebnom novcu, u američkim dolarima, za život u zemlji. Međutim, mnogim Pakistancima je poslednjih meseci smanjena kupovna moć zbog rasta kursa dolara. Njihovi prihodi su smanjeni u toj valuti.

Sa indeksom od 18, rang Pakistana odražava njegove izuzetno niske troškove života u poređenju sa drugim zemljama. Indeks najma iznosi 3,4, što pokazuje pristupačnost smeštaja u zemlji.

Pored toga, indeks pakistanskih namirnica je 15,4, indeks cena restorana 13,7, a indeks lokalne kupovne moći 24,4.

Cene u Pakistanu

Džoš Larkin s kanala The Burnt Chip na YouTube-u otputovao je u najveći grad, glavnu morsku luku i finansijski centar – Karači.

U Karačiju je jednu britansku funtu, odnosno oko 1,2 evra zamenio za 400 pakistanskih rupija i pokušao da istraži šta se sve može kupiti u jednom danu. Svoje iskustvo zabeležio je kamerom, a video koji je objavio na YouTube-u pregledalo je više od 2,5 miliona ljudi.

Džoš Larkin se na početku dana osvežio tradicionalnim pakistanskim pićem doodthom – koje se pravi od mleka, šećera, leda i gaziranog napitka, na ulici za svega 30 rupija.

Za ručak je pojeo biriani – začinjeno jelo napravljeno od riže, krompira i piletine – i popio Pepsi za svega 30-ak centi, a za večeru uživao u ražnjićima od morskih plodova za koju je potrošio otprilike sličan iznos.

U Karačiju je isprobao jahanje deva, vozio se tuk-tukom i pogledao ples otrovnih zmija uz zvuk frule. Autobusku kartu platio je samo tri centa.

U šetnji Karačijem otkrio je da najam stana u tom gradu košta oko 50 britanskih funti ili 60-ak eura, što je barem pet do deset puta jeftinije nego u većini evropskih gradova.

Borba sa inflacijom i stagnirajućim prihodima

Poslednjih meseci Pakistan se suočava sa značajnim izazovima u vidu povećane inflacije i nestabilne političke i ekonomske situacije. Ova pitanja su dovela do toga da se ljudi, koji ovde žive, bore sa teretom rasta cena, stagnirajućih prihoda i neizvesne budućnosti.

Zemlja je svedok konstantnog trenda rasta potrošačkih cena, što je rezultiralo padom kupovne moći stanovništva. Poskupljenja su posebno teško pogodila prosečnog građanina zbog čega je sve teže spojiti kraj s krajem.

Politički pejzaž Pakistana obeležen je nestabilnošću i čestim promenama vlasti poslednjih godina. Politička nestabilnost često dovodi do nedoslednosti politike, ometajući strane investicije i ekonomski rast. Štaviše, nedostatak stabilnosti čini izazovom sprovođenje strukturnih reformi neophodnih za održivi razvoj.

Politički i ekonomski izazovi

Nestabilno političko okruženje je isprepleteno sa pakistanskim ekonomskim izazovima. Zemlja se borila sa širokim spektrom pitanja, uključujući veliki fiskalni deficit, krhku poresku osnovicu, neadekvatnu infrastrukturu i stalnu neravnotežu tekućeg računa.

Kombinovani efekat inflacije i nestabilne političko-ekonomske situacije imao je dubok uticaj na svakodnevni život običnih Pakistanaca. Kako cene osnovnih potrepština vrtoglavo rastu, pojedincima i porodicama je sve teže da priušte osnovna dobra i usluge.

Pakistan se nalazi u kritičnom trenutku, bori se sa povećanom inflacijom i nestabilnim političko-ekonomskim pejzažom. Teret rasta cena i stagnirajućih prihoda uzima danak u svakodnevnom životu njenih građana, pogoršavajući socio-ekonomske disparitete i ometajući razvojne izglede zemlje.

Izvor: Pun kufer