ZATEGNUTI ODNOSI

„Haribo” je obustavio dostavu svojih proizvoda ovom trgovcu na nemačkom tržištu, što je potvrdio predstavnik te kompanije.

Visoka inflacija i rast potrošačkih cena stvara sve veću napetost na relaciji velikih trgovinskih lanaca i multinacionalnih kompanija, proizvođača hrane. Poslednji u nizu sukoba je između nemačkog trgovinskog lanca „Lidl” i planetarno poznatog proizvođač slatkiša „Haribo”, takođe sa sedištem u Nemačkoj, koji, kako su objavili mediji u toj zemlji, više ne sarađuju.

haribo

„Haribo” je, navode, obustavio dostavu svojih proizvoda ovom trgovcu na nemačkom tržištu, a predstavnik te kompanije rekao je kako je „istina da njihove proizvode potrošači trenutno neće naći na policama „Lidla”. Takođe, potvrđeno je i da je „Haribo” od „Lidla” tražio više cene svojih proizvoda, prenosi portal „Poslovni”. U toj kompaniji smatraju da su poskupljenja opravdana u kontekstu izuzetno povećanih cena logistike i sirovina. „Lidl”, međutim, za sada nije komentarisao taj zahtev.

Time se ponavlja situacija iz 2020. kada je „Lidl”, iz istih razloga, izbacio proizvode kompanije „Haribo” iz svog asortimana.

– Privremena izbacivanja proizvoda iz prodajnog asortimana dobro su poznato taktičko sredstvo povećanja pritiska na dobavljača – rekao je tada proizvođač za nemačke medije. Ovo je još jedan dokaz da bi, smatraju analitičari, spor između „Hariba” i „Lidla” mogao potrajati. Istovremeno, „Haribo”, koji posluje na više od sto tržišta i beleži odlične rezultate, mogao bi, kako napominju, da izdrži i ovaj status bez većih posledica.

Poznavaoci iz prehrambene industrije ističu da su ovakvi sporovi u vezi s uslovima poslovne saradnje u segmentu robe široke potrošnje sve učestaliji. Od onih većih imali smo prošle godine sukob „Teska” i „Hajnca” zbog poskupljenja. Popularni kečap nestao je na neko vreme sa polica jer najveći lanac trgovina u Britaniji ne želi da prihvati nove, uvećane cene.

Visoka inflacija dodatno pogoršava situaciju dok se proizvođači suočavaju s rastom troškova. Istovremeno, trgovci koji su pritisnuti zahtevima kupaca nemaju više toliko prostora za zaradu. Ankete pokazuju da potrošači sada, više nego godinama unazad, dobro planiraju kupovine i obraćaju pažnju na cene. A sve češće pominje se tema visokih trgovinskih marži. Sporovi zbog uslova su na dnevnom redu u poslovanju sa robom široke potrošnje.

Međutim, visoka inflacija je pogoršala situaciju. Proizvođači se suočavaju sa naglim povećanjem troškova. Prodavci na malo moraju da imaju posla sa potrošačima koji upoređuju cene tačnije nego što su to činili već duže vreme. Mnoge države zato u poslednje vreme sprovode analize trgovinskih marži u pokušaju da cene koliko-toliko drže pod kontrolom.

Izvor: Politika