TOKSIČNA REAKCIJA

Trovanje hranom uzrokovano stafilokoknim toksinima karakteriše kratak inkubacijski period, do osam sati, snažna mučnina, povraćanje i proliv, bez pojave povišene telesne temperature.

Staphylococcus aureus je bakterija koja u određenim okolnostima može izazvati bolest.

Staphylococcus aureus je bakterija koja kod zdravih ljudi najčešće naseljava kožu i sluzokožu nosa. Ova bakterija u određenim okolnostima može izazvati bolest. Između ostalog, Staphylococcus aureus stvara toksine koji mogu prouzrokovati trovanje hranom.

trovanje hranom

Kontaminacija hrane stafilokokom i toksinima nastaje tokom skladištenja, prerade, pripreme ili distribucije. Najčešće se dešava preko ruku osoba koje pripremaju hranu i preko pribora za pripremu hrane, kao što su noževi, daske za sečenje mesa, posude u kojim se čuva hrana.

Uslovi koji pogoduju produkciji toksina u hrani koja je kontaminirana stafilokokom:

– nadekvatno čuvanje hrane posle pripreme

– priprema hrane mnogo pre konzumiranja

– nedovoljno kuvana ili zagrejana hrana

– prolongirano zagrevanje na grejnim pločama kod serviranja hrane.

Stafilokokna trovanja se mogu javiti sporadično, u kućnim uslovima, i epidemijski, nakon konzumiranja hrane u ugostiteljskim objektima, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Epidemije su najčešće leti, kada su visoke temperature i hrana se ne čuva na odgovarajući način. Najrizičnija hrana su mleveno meso, puding, sladoled, sendviči.

Trovanje hranom uzrokovano stafilokoknim toksinima karakteriše kratak inkubacijski period, do osam sati, snažna mučnina, povraćanje i proliv, bez pojave povišene telesne temperature.

Bolest je je uglavnom blaga, a oporavak nastupa kroz jedan do tri dana. Lečenje se sastoji u nadoknadi tečnosti, lekovima protiv grčeva u stomaku i mirovanju.

Preventiva

– osobe koje rukuju hranom pri pripremanju i distribuciji (kuvari,konobari ) moraju se pridržavati opštih higijenskih mera radi sprečavanja kontaminacije hrane

– detaljno pranje ruku, posebno ispod i oko noktiju, sapunom i tekućom vodom pre započinjanja rada sa hranom

– ne učestvovati u pripremii hrane ukoliko imate ranice ili infekcije kože na rukama

– radne površine i pribor za pripremu hrane održavajte čistim

– ukoliko se hrana neće potrošiti za vreme od dva sata od pripreme, čuvajte je na temperaturi iznad 60 stepeni Celzijusa ili ispod pet stepeni Celzijusa.