TURBAN OD RAMSTEKA

Meso od ramsteka spada u kvalitetnije delove govedine ili junetine, pa je to već dovoljan preduslov da specijalitet od tog mesa bude vrhunski.

od ramsteka

Sastojci:

1 kilogram ramsteka
10-ak maslina
1 šargarepa
1 oljušten krompir
tartar salata
100 grama graška
100 grama prokelja
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Meso posolimo i pobiberimo sa obe strane i pržimo na zagrejanom ulju u tepsiji na šporetu. Kada porumeni sa jedne strane meso okrenemo. Tepsiju sa zapečenim mesom stavimo u rernu. Pečemo 20 minuta 200 stepeni.

Alatkom od krompira vadimo kuglice i stavimo da se kuvaju u provreloj vodi u šerpi na šporetu. Šargarepu isečenu na krupniju parčad kuvamo u drugoj šerpi. Glavicama prokelja odsečemo ručke i oljuštimo. Rešetkastom kašikom izvadimo skuvane kuglice krompira i stavimo u sud. U istu šerpu dodamo sodu bikarbonu. Zatim u šerpu stavimo glavice prokelja da se obare.

Obaren prokelj izvadimo iz šerpe. Zatim u šerpu stavimo grašak da se kuva. I obareni grašak rešetkastom kašikom izvadimo iz šerpe i stavimo u sud.

Tepsiju izvadimo iz rerne. Meso stavimo na tri parčeta aluminijumske folije i uvijemo. Na činiju za serviranje nanesemo tartar salatu u formi turbana. Izvadimo meso iz folije i odsečemo krajeve.

Na mašini ramstek isečemo na što tanju parčad. Parčad ramsteka u formu riblje kosti poređamo na salatu na činiji. Nekoliko parčadi ramsteka uvijemo u rolate koje poređamo po sredini. Oko turbana poređamo kuglice krompira, glavice prokelja i parčad šargarepe.

Na dva kraja činije poređamo masline. Zatim serviramo grašak.Turban od ramsteka dekorišemo grančicama mirođije i rotkvicom zasečenom u formu cveta.

Prijatno!