AI U PRAKSI

Roboti konobari su iz Kine i ne samo da pomažu zaposlenima u restoranu, već i skraćuju vreme čekanja na uslugu.

Derventa, grad u Bosni i Hercegovini, je prvi u regionu koji je uvrstio veštačku inteligenciju (AI) u ugostiteljske usluge. Kort Caffe, restoran u ovom gradiću od oko 30.000 stanovnika, “zaposlio“ je dva robota-konobara čija je primarna dužnost da poslužuju goste, ali i odnose prljavo posuđe.

roboti konobari

Roboti konobari potiču iz Kine i na ovaj način ne samo da pomažu zaposlenima u restoranu, već i skraćuju vreme čekanja na uslugu.

Kort Caffe, restoran u sklopu marketa Hiper Kort, je jedno od najpoznatijih i omiljenih mesta gde se stanovnici Dervente okupljaju. Po rečima Maje Vračević, rukovodioca marketing službe Kort marketa, upravo ova popularnost restorana bila je glavni povod za renoviranje objekta, ali i uvođenje neočekivanih novina.

Proširenjem kapaciteta na 200 sedećih mesta nastala je i potreba za poboljšanjem kvaliteta usluge. Kako gosti ne bi predugo čekali na uslugu, iz Kort Caffea su rešili da “zaposle” dva robota konobara kao ispomoć glavnom osoblju.

Četiri nivoa za posluživanje

Kako je Vračević objasnila, roboti konobari u restoranu imaju četiri nivoa za posluživanje, što umnogome povećava brzinu usluge u restoranu. Pored toga, roboti konobari mogu komunicirati sa gostima restorana – zahvaliti se ili reći da li mu se nešto dopada ili ne.

Za razliku od svojih ljudskih pandana, roboti konobari još uvek ne mogu dobijati bakšiš. Njihova primarna dužnost je transport, dok su konobari ti koji su zaduženi za uzimanje narudžbina i prosleđivanje istih do kuhinje. Nakon što hrana bude pripremljena, robot konobar je transportuje do određenog stola čiji je broj prethodno unet.

Na ovaj način smanjuje se obim posla za konobare, pri čemu oni ne moraju da idu do kuhinje i poslužuju pripremljenu hranu, jer robot to radi umesto njih. Na kraju, po rečima Maje Vračević, veštačka inteligencija nije tu da zameni čoveka, već da mu olakša posao. Stoga, pravi konobari su ti koji dobijaju bakšiš.

Izvor: Web Mind