RIBOLOVAC

Dođe do vode i nastavi ulevo obalom, zalazeći u cerovo žbunje koje je postepeno prerastalo u šumu. Obala je zavijala u uvalu nad kojom se naginjalo drveće praveći zaklon od nepoželjnih posetilaca.

Na vrhuncu svoje tmine, u gluvo doba, tiha letnja noć se presijavala na mirnoj vodenoj površini. Lagano i nečujno prepuštala se danu koji je zarivao svoje videlo u okolna brda prekrivena gustom šumom.

ribolovac

On u desnoj ruci drži dva ribolovačka štapa zajedno sa omanjom torbom kvadratnog oblika od gumenog materijala. Pantalone od džinsa uvukao je u gumene čizme koje su mu dopirale do kolena, a preko pamučne bluze nosio je prsluk od kepera sa neobično mnogo džepova i pridžepaka koji su pretezali pod teretom olova, udica, najlona i drugih ribolovačkih sitnica. Dođe do vode i nastavi ulevo obalom, zalazeći u cerovo žbunje koje je postepeno prerastalo u šumu. Obala je zavijala u uvalu nad kojom se naginjalo drveće praveći zaklon od nepoželjnih posetilaca. Pristade pored štapa što ga je sinoć bio ostavio ne bi li se uhvatio šaran.

Ništa. Čeka je prazna. Ali nije razočaran. Zapalio je cigaru i otpuhnuo dim koji se zakovitlao iznad njegove sede kose i nestao u vazduhu. Zna da će doći. Samo mora da bude strpljiv. Nije svaka godina kao ona kad je stodvadesetsedam puta skidao šarana sa udice. Nisu to bile samo ribolovačke priče, to je bila stvarnost. A on ponosan, pa sve raste. Širok osmeh i sreća svaki put kad iz jugića vadi ulov i stavlja pred istu grupu ljudi koja uvek isto dobacuje.

Struna se zatresla baš u trenutku kad je pokušavao da se udobno namesti na improvizovanu stolicu od kamenja i kartona. Perifernim vidom je registrovao koncentrične krugove u vodi. Brzo se uspravi i uhvati štap, namotavajući strunu na mašinicu. Štap se savijao pri vrhu, pa on popusti puštajući lovinu da se odmakne od obale. Puštao ga je da vuče na jednu, pa na drugu stranu, i napred i nazad.

Širom otvorene oči, obrve podigle čelo orošeno znojem, niz obraze klize kapljice. Lomi se ne odvajajući stopala od tla. Vešto je okretao ručku od mašinice, on pliva daleko u luku i polako se približava. Naglo povuče i zateže strunu. U vazduhu se se bacakala grdosija, kapitalac. Ubaci ga u meredov i podiže od zemlje. Riba je upala u metalni obruč na koji je ručno bila našivena mreža od najlon kanapa.

Nije se prepuštao sreći.

Na fotografiji on i šaran. Oči svetle i smeju se. Izazivaju.