BEJLIS TORTA

Bejlis je poznati liker i u ovom receptu sve se vrti oko njega. Torte u koje ide neka vrsta alkohola posebno su popularne zbog neobičnog spoja sa ostalim sastojcima, što obećava unikatan ukus.

bejlis

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
5 jaja
300 grama šećera u prahu
10 kašika vode
160 grama brašna
120 grama mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa
ZA FIL:
2 jaja
4 kašike šećera
200 grama šećera u prahu
4 kašike gustina
400 mililitara mleka
3 kašike bejlis likera
200 grama putera
ZA PRELIV:
300 mililitara mleka
50 grama smeđeg šećera
100 mililitara bejlis likera
ZA UKRAŠAVANJE:
200 mililitara mleka
2 kesice praška za šlag

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. Jaja polupamo i odvojmo belanca od žumanaca. U sud sa žumancima dodamo vodu, šećer u prahu i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Zatim mikserom izmutimo belanca. Izmućena žumanca dodamo u sud sa izmućenim belancima i promešamo. Dodamo mlevene orahe, brašno, kakao, prašak za pecivo i mešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine.

Testo preručimo u okrugli kalup obložen kuvarskim papirom. Pečemo 30 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo fil. U šerpu na šporetu sipamo 200 mililitara mleka. Dodamo šećer i promešamo žicom za mućenje. Dva jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. Žumanca dodamo u menzuru sa preostalim mlekom i promešamo žicom. Dodamo liker, gustin i promešamo. Neprekidno mešajući žicom za mućenje u provrelo mleko sipamo sadržinu iz menzure. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta i ostavimo da se ohladi.

Pripremamo preliv. U šerpu na šporetu sipamo mleko, dodamo liker, smeđi šećer i promešamo. Kada preliv provri, sklonimo šerpu sa šporeta. U sud za mućenje stavimo ohlađen krem, dodamo puter, šećer u prahu i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.

Isečemo patišpanj na tri dela. Na prvu koru nanesemo ohlađen preliv i premažemo filom. Na fil stavimo drugu koru, nanesemo preliv i premažemo filom. Stavimo treću koru. U sud sipamo mleko, dodamo prašak za šlag i mutimo mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu.

Celu tortu premažemo šlagom. Preostalim šlagom punimo kuvarski špric i ukrasimo stranični deo, a zatim i gornju površinu torte. Polukrugovima narandže ukrasimo tortu. Dekoraciju završimo šećernom ružom i listovima na sredini torte.

Prijatno!