JUBILEJ SMOTRE

„Crveno nebo“ je najbolji film festivala Palić, jer „istražuje ljudske odnose sa strašću i humorom“.

Jubilarni, 30. Festival evropskog filma Palić, završen je dodelom nagrada i premijernim prikazivanjem srpskog filma „Zaštita pre svega“ reditelja Pavla Vučkovića, koji se poklonio publici sa delom ekipe.

festival palić

„Crveno nebo“ nemačkog reditelja Kristijana Pecolda (Christian Petzod) osvojilo je „Zlatni toranj“ za najbolji film, a svečanosti uručenja nagrada je prebačena zbog nevremena sa Letnje pozornice Palić u subotički bioskop „Eurosinema“.

Žiri Glavnog takmičarskog programa, Tito Rodrigez, Danijela Veber, Nana Janelidze i Milorad Milinković, ocenio je da je „Crveno nebo“ podsetilo „na jedinstvenu moć filma da artikuliše stanje čovečanstva“.

Pecoldov „Crveno nebo“ je najbolji film festivala i po odluci Fipresci žirija, u kome su Renod Baronian, Mike Nafs i Alehandra Treljes, jer „istražuje ljudske odnose sa strašću i humorom“.

Video porukom se u ime ekipe na nagradama zahvalio jedan od glavnih glumaca „Crvenog neba“ Langston Uidel, do pre neki dan gost Palića, a preuzeo ih je selektor Glavnog takmičarskog programa Nikolaj Nikitin, obećavši da će ih odneti Pecoldu kao njegov berlinski komšija.

„Palićki toranj“ za najboljeg reditelja pripao je Adamu Časiju iz Mađarske za „Tri hiljade numerisanih delova“, kako je glavni žiri naveo, „zbog subverzivnog i drskog rediteljskog postupka i submlimirane manipulacije vremenom i kadrom“.

Časi se u video poruci zahvalio „na divnoj nagradi“ rekavši da je poruka njegovog filma da po pitanju rasizma ništa ne možemo promeniti, dok se ne krene od priznanja lične odgovornosti, što je „ključni prvi korak“.

Poseban pomen glavni žiri je dodelio filmu „Nula kalorija“ Džesike Hausner iz Austrije, zbog „ukrštanja žanrova i stilova“, kao i „Zarobljenom“ grčkog reditelja Vasilisa Kacupisa, čije ostvarenje „kao da dolazi iz Platonove pećine“.

„Hvala vam, ovo je čast“, rekao je kratko Kacupis.

Rediteljka Tintina Kajrišvili primila je nagradu za najbolji film „Paralela i sudara“ za svoje ostvarenje „Živog sveca“, koje je po oceni žirija te selekcije, delo sa „moćnim pristupom, na dobro izgrađenom scenariju, sa jasno definisanim vizuelnim stilom“.

Reditelj Asif Rustamov je za film „Hladan poput mermera“ dobio posebni pomen žirija „Paralela i sudara“, u kome su bile Nensi Mensa Ofaj, Ivana Marinić Kragić i Boni Vilijams, za „ljubavnu priču koja razotkriva nasilne posledice generacijske traume u patrijahalnom društvu“.

Festival je zvanično zatvorio njegov direktor Radoslav Zelenović, koji je podsetio da je u istoj zgradi pre 31 godine „grupa entuzijasta odlučila da napravi internacionalni festival“, koji je 1992. godine „bio nulti i ne računa se“.

„Ima dosta svedoka kako je bilo na početku teško, koliko je bilo nesporazuma. Srećom nismo odustali. Danas smo u najboljim godinama. Posebno mi je drago što smo uspeli da Suboticu i Palić napravimo metropolom evropskog filma makar i na sedam dana“, naveo je Zelenović.

Izvor: Tanjug