PROSLAVA IVANJDANA

Episkop valjevski Isihije podsetio je da je život Svetog Jovana čudo, od rođenja, preko odrastanja u pustinji bez roditelja i natprirodnog učenja.

Praznik Rođenja Svetog Jovana Preteče tradicionalno je protekao u znaku velike molitvene svečanosti u manastiru Jovanje, čiji je hram tome posvećen.

Svetu arhijerejsku Liturgiju je služio Preosvećeni Episkop valjevski G. Isihije, uz sasluživanje protonamesnika Filipa Jakovljevića, više eparhijskih sveštenoslužitelja i protojereja Vitalija Tarasjeva, starešine Podvorja Moskovske Patrijaršije u Beogradu, čiji je hor ulepšao praznično bogosluženje.

isihije

– Kako nas uče Sveto pismo i Sveto predanje, Sveti Jovan Preteča bio je taj koji prethodi Gospodu, pripravlja Njemu put pozivom na pokajanje, čime je označen početak novozavetne istorije. Tako i rođenje Svetog Jovana Preteče prethodi rođenju Spasitelja. On je toliko izuzetan svetitelj da Crkva proslavlja i njegovo rođenje i druge događaje iz života. Slavu i čast da im se proslavlja rođenje imaju samo Gospod Hristos i Presveta Bogorodica. Naime, od praroditeljskog sagrešenja Crkva nijedno rođenje ne proslavlja, osim u ljubavi najbližim Gospodu Hristu, udostojenih blagodati Duha Svetoga pre svog rođenja od najsvetijih roditelja. Roditelji Svetog Jovana Preteče, pravedni Zaharija i Jelisaveta, živeli su besprekorno po zapovestima Gospodnjim. Nemanje poroda su smireno podnosili, iako se po starozavetnom shvatanju blagoslov izjednačavao sa porodom. Blagovest o rođenju sina Jovana stigla je od arhangela Gavrila u godinama u kojima su supružnici prestari za potomstvo. Prvosveštenik Zaharija više nije tražio poroda, jer je to po ljudskoj prirodi nemoguće, već se molio za očišćenje ljudskog roda i spasenje. Nije mogao da shvati da je upravo to i dobio u svom blagoslovenom detetu – Preteču Samog Spasitelja, koji je trebao da dođe iza Jovana i izvrši domostroj spasenja – rekao je vladika Isihije.

Osvrnuvši se na događaje koji su prethodili Rođenju Svetog Jovana Preteče, vladika Isihije je ukazao da i samo njegovo ime, koje znači „Božji blagoslov“, objašnjava dat mu put u svedočenju Boga.

– Njegov (Svetog Jovana) ceo život je čudo, od rođenja, preko odrastanja u pustinji bez roditelja i natprirodnog učenja ne samo reči Božje, nego i uopšte bilo kakvoj reči i ljudskom vaspitanju… U tridesetoj godini, prema prizivu Gospodnjem, krštavao je na Jordanu i pripremao narod za dolazak Spasitelja. Počeo je propoved pokajanja, koju je nastavio njegov Gospod i Spasitelj svih nas, Isus Hristos. Sveti Jovan je izuzetno voljen u našem narodu i ogroman broj naših domova označava jedan od njegovih praznika kao svoju krsnu slavu. On je predvodnik i našeg spasenja – zaključio je vladika Isihije i pozvao svoju duhovnu decu da se, molitvama Svetog Jovana, okupljaju na svetim Liturgijama i pričešćuju telom i krvlju Spasitelja.

Nakon svete Liturgije načinjen je litijski ophod i prelomljen slavski kolač. Proslava je zaokružena svečanom trpezom koju je jovanjsko bratstvo pripremilo za sve koji su sa raznih strana došli da sa njima proslave Ivanjdan. U ime domaćina, starešina manastira Jovanja arhimandrit Mihailo je izrazio blagodarje vladiki Isihiju što je predvodio liturgijsko sabranje u čast nebeskog zaštitnika ove svetinje. Ovogodišnji domaćini slave bili su Aleksandar Đerić i Miroslav Gavrilović, a kolač za narednu godinu je preuzeo Miloš Todorović.

Izvor: Eparhija valjevska