PUN ZDRAVIH MASTI

Jedan od ponosa mlečnog carstva koje stiže iz Švajcarske je svakako Grijer sir. Ovo je unikatni proizvod od mleka koji, osim izuzetno bogatog ukusa, pruža nemali broj zdravstvenih prednosti.

Da li ste čuli za Grijer sir? U pitanju je jedan od najpopularnijih sireva Švajcarske. Prepoznaje se kao smeđe žuti sir koji ima tvrdu teksturu. Napravljen je od svežeg mleka švajcarske krave koja se hrani na zdravim livadama ispod Alpa. Naziv Grijer nastao je prema istoimenom mestu u Švajcarskoj gde se proizvodi.

grijer sir

Grijer sir (Le Gruyere) nastaje prema tradicionalnom receptu koji ni najmanje nije menjan otkad je prvi put napravljen u 12. veku, tačnije 1115. godine. Tradicionalno znanje lokalne zajednice koje se primenjuje u stočarstvu, muži i preradi sira zadržava njegovu autentičnost do današnjih dana. Zbog toga je Grijer sir unikatan i različit od ostalih sireva.

Grijer sir je proizvod koji je zaštićen zakonom o poreklu, dostupan je ne samo lokalnom stanovništvu, već je vekovima prisutan u svetskim okvirima kao jedan od brendova Švajcarske.

Hranljivi sastojci ovog sira su izvanredni, a on ima i određene zdravstvene prednosti koje ga i u tom smislu svrstavaju u najkvalitetnije sireve na svetu. Dobar je za izgradnju mišića, može da spreči rak, smanji rizik od srčanih oboljenja, može da predupredi dijabetes, odličan je za zdravlje zuba, sprečava osteoporozu, redukuje stres i održava imunitet jakim.

Osim ovih, možemo pobrojati bar pet fantastičnih zdravstvenih svojstava sira Grijer.

1. Održava ravnotežu tečnosti

Konzumiranje Grijer sira ima potencijal da održi ravnotežu tečnosti u telu. To mu omogućava mineral natrijum koji se nalazi u njemu. Jedna od zdravstvenih prednosti natrijuma je regulisanje tečnosti i održavanje krvnog pritiska normalnim. Međutim, mora se biti oprezan s efektima visokog nivoa natrijuma, jer on ima tendenciju povećanja krvnog pritiska ako se konzumira u velikoj količini.

2. Balansira enzime i hormone

Zdravstvena prednost sira Grijer je uravnotežavanje nivoa enzima i hormona u telu. Grijer sir obezbeđuje aminokiseline koji su u stanju da održavaju tu ravnotežu. Nedostatak aminokiselina može da izazove neravnotežu enzima i hormona u telu, a posebno hormona rasta. Aminokiseline funkcionišu tako da pokreću oslobađanje insulina kako bi mogao da se održi nivo šećera u krvi. Hormon rasta može povećati razvoj mišićne mase i pomoći procesu sagorevanja masti u energiju. Prednosti aminokiselina takođe igraju ulogu stimulisanja proizvodnje hormona rasta, jačanju kostiju i kolagena.

3. Izgrađuje i održava jake kosti

Kao što je poznato da je mleko izvor kalcijuma, tako je i Grijer sir bogat ovim mineralom. Ovaj sir sadrži visok procenat kalcijuma koji je poznat po izuzetnom uticaju na jačanje kostiju. U samo 30 grama Grijera ima oko 287 miligrama kalcijuma ili 29 procenata dnevne količine ovog minerala potrebne čoveku.

4. Hrani mozak

Ovaj sir je dobar i kao hrana za ljudski mozak, jer sadržaj belančevina koji se nalazi u Grijeru veoma je dobar za zdravlje moždanih ćelija. Mozak zahteva adekvatan unos sira i masnih proteina. Masti sadrže važnu supstancu koja je potrebna funkcionisanju mozga, a to je dokosaheksaenoična kiselina (DHA). Reč je o omega 3 masnoj kiselini koja je fantastična u održavanju zdravlja mozga do starosti. Studija objavljena u časopisu “Archives of Neurology” otkrila je da ljudi koji imaju dosta DHA u krvi daleko su od rizika demencije ili gubitka moždanih funkcija. Što se tiče glavnih izvora DHA, osim Grijer sira, to su losos, zrnevlje i lisnato povrće.

5. Održava telo vitkim

Odlična vest za sve one koji žele da smršaju, a nisu sigurni koju vrstu sira bi mogli da pojedu kako bi i dalje bili u režimu zdrave ishrane koja vodi ka gubitku kilograma, jeste da apsolutno mogu odabrati Grijer sir. Ova vrsta sira sadrži posebnu supstancu koja se zove butirat, a koja može da pomogne u ubrzanju metabolizma, što neminovno pomaže smršavljenju.