ALAT POD IMENOM MED-PALM 2

Prema pisanju „Vol strit žurnala“, ovaj robot dijagnostičar je još od aprila na testiranju u poznatoj klinici „Majo“ i pokazuje veoma dobre rezultate.

Godinama su ljudi koristili „Gugl“ kao doktora kojem su mogli da postave i najneprijatnija pitanja koja ne bi bili u stanju da izgovore pred lekarima u ordinaciji.

robot dijagnostičar

I isto tako, godinama, lekari su kolutali očima kad god bi im neki od pacijenata rekao da je „to“pročitao na internetu. Danas bi to moglo da se promeni.

Otkako je „Gugl“ predstavio svoju verziju veštačke inteligencije (AI) – Bard, polako radi i na alatu zasnovanom na AI koji bi bio specijalizovan upravo za medicinu. I tako je rođen Med-PaLM 2, alat koji odgovara na medicinska pitanja.

Prema pisanju „Vol strit žurnala“, ovaj alat kao svojevrsni robot dijagnostičar je još od aprila na testiranju u poznatoj klinici „Majo“ i pokazuje veoma dobre rezultate. Prema internom i-mejlu, u „Guglu“ veruju da bi njihov AI alat mogao da bude od pomoći u zemljama u kojima je teško doći do lekara.

Naime, baš kao što lekari tokom radnog veka čitaju stručnu literaturu ne bi li proširili svoje znanje, tako je i Med-PaLM 2 „učio“ kroz niz odabranih demonstracija koje su odradili medicinski stručnjaci i lekari. Upravo zbog toga u „Guglu“ misle da će njihov AI alat biti uspešniji u medicini od ostalih alata poput Barda, Binga ili ChatGPT-a.

Iako Med-PaLM 2 još ima teškoća sa tačnošću u davanju odgovora, na svim ostalim područjima kao što je shvatanje, razumevanje i davanje odgovora na osnovu konsenzusa, bio je rame uz rame s lekarima.

Iakopokazuje potencijal i mogao bi u budućnosti da igra značajnu ulogu u svakodnevnom radu lekara, Med-PaLM 2 još nije spreman za širu primenu. Potrebno je još da se radi na njegovim sposobnostima, ali i prihvatanju ideje da umesto lekara (ili uz lekarev blagoslov), dijagnoze i upute za lečenje daje – mašina.

U „Guglu“ su uvereni da će medicinski AI alati biti pozitivna promena u medicini i da će olakšati donošenje dijagnoza i odluka o lečenju. Samo je pitanje – ko će preuzeti odgovornost ako pogreše?

Izvor: Sputnik