KORISNO I LEKOVITO

Pošto je vežba niskog intenziteta, hodanje u vodi je nežnije za vaše kosti i zglobove, tako da je bezbedna opcija za osobe koje pate od artritisa ili osteoporoze.

Boravak na moru je idealna prilika za uvođenje određenih promena u svakodnevne aktivnosti.

Ako volite da šetate, sada je idealno vreme da svoju uobičajenu rutinu zamenite šetnjama u moru, koje će dodatno poboljšati vašu kondiciju.

hodanje u vodi

Ova vežba niskog intenziteta je idealna za one dane kada ste možda preumorni da plivate, ali biste želeli da iskoristite more i sve što vam nudi. Takođe možete hodati i u bazenu.

Bilo koju opciju da odaberete, obezbedićete sebi odličan kardio trening koji će vam pomoći da sagorevate kalorije, a istovremeno će blagotvorno uticati na mnoge grupe mišića.

Hodanje u vodi i njegove prednosti

Voda je mnogo gušća od vazduha, pa vežbe u moru zahtevaju više napora nego iste vežbe na kopnu.

Otpor hodanja u vodi vam omogućava da izazovete i ojačate svoje mišiće na načine na koje možda nećete moći sa kopnenom rutinom. Takođe, šetnja u moru pomaže vam da sagorete više kalorija, što vam može pomoći da izgubite težinu.

S obzirom na to da je to vežba niskog intenziteta, hodanje u vodi je nežnije za vaše kosti i zglobove, tako da je bezbedna opcija za osobe sa stanjima kao što su artritis ili osteoporoza.

Budući da ne vrši pritisak na organizam, šetnja u moru može biti dobra vežba za trudnice, osobe koje se oporavljaju od povreda, starije osobe i za sve one kojima je fizička aktivnost nešto novo u životu.

Studija iz 2015. takođe je otkrila da hodanje u vodi može povećati broj otkucaja srca više od hodanja po kopnu, što može biti dobro za srce i pluća.

Druga studija je pokazala da hodanje u vodi može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, posebno kod ljudi koji su tek počeli da vežbaju.

Na početku hodajte u vodi koja je približno u nivou vašeg struka. Fokusirajte se na pravilnu formu, to jest, uverite se da su vam leđa ravna, ramena povučena, brada podignuta i gledate pravo napred.

Dok hodate, pokušajte da torzo bude uspravno, bez naginjanja previše na bilo koju stranu. Kada se naviknete da hodate u takvim uslovima, možete se pomeriti na veću dubinu i postepeno povećavati brzinu.

Naravno, sigurni smo da će različiti stilovi plivanja biti izbor većine ljudi, ali pre izlaska sa mora uvek možete malo prošetati i učiniti ekstra dobro delo za svoje telo i zdravlje.

Šetnja takođe može biti opcija uz one prijatne razgovore koje svi volimo da vodimo u plićaku.

Izvor: Zadovoljna.hr