UKRAS I LEK

Pocerski Metković je selo kraj Šapca u kojem miriše lavanda kao u poznatoj i najmirisnijoj francuskoj regiji.

Prvi hektar lavande u šabačkom kraju zasađen je u selu Pocerski Metković. Zbog te ukrasne i lekovite biljke, vlasnik parcele Mile Danojlić svoje imanje i etno-domaćinstvo nazvao je pocerska Provansa.

metković

Između žitnih polja, zamirisala je lavanda i cersku padinu obojila u ljubičasto. Osim pčela koje dolaze na pašu, vredne su i ruke porodice Danojlić. Zasadili su i okopali oko 8.000 biljaka.

– Dugogodišnja je biljka, 20-30 godina, đubrenje je jednom godišnje, 200-300 kilograma, ničim je ne tretiram, sve se ručno radi. Prve godine bila je mala sadnica pa smo morali da je navodnjavamo, sada joj ništa nije potrebno. Koren joj je do sedam metara, od rose može da živi, što više sunca, bolje je i kvalitetnije eterično ulje – kaže Mile Danojlić, poljoprivrednik iz Pocerskog Metkovića.

Proizvodnja lavande nije zahtevna ali je put do tržišta – neizvestan.

– Pre sadnje, naša Poljoprivredna savetodavna služba Srbije (PSSS) izašla je u susret, uradila je agrohemijsku analizu zemljišta koja je pokazala da je zemljište kiselo, što odgovara ovoj biljnoj vrsti za gajenje. Ona traži nagnute terene, sunčane, tako da što se tiče daljeg plasmana naša služba će izaći u susret da pronađemo kupca – kaže Svetlana Zlatarić, savetodavac za ratarstvo u PSSS u Šapcu.

Da bi imao gde da ugosti zainteresovane prolaznike, Mile Danojlić je oko zasada počeo da gradi etno-domaćinstvo.

– Ja i supruga smo počeli pre dve, tri godine da skupljamo stare predmete, idemo po selima oko Cera kupujemo, dosta smo sakupili, imamo bar 500 predmeta, jarmova, ćilima starih stvari, magaze smo počeli da kupujemo, sve to pravimo ovde u lavandi, sve sami radimo – kaže Mile.

Danojlići su u Pocerini počeli da proizvode i sadnice, a zasad su proširili za pola hektara. Na imanju, skoro svakoga dana, prolaznici zastaju da se fotografišu.

Izvor: RTS