O KONTROVERZNOM FIZIČARU

Jedno od poslednjih beleški u dnevniku ruskog režisera i scenariste Andreja Tarkovskog tiče se toga kako je Robert Openhajmer „učestvovao“ u stvaranju nukleranog sukoba.

“Mi od davnina mislimo da će rat početi onog trenutka kad bude pritisnuto prvo dugme i kad eksplodira prva bomba, pričinivši čudovišno razaranje, od kojeg se vekovima nećemo opraviti.

openhajmer

Ako ostanemo živi.

Ali problem je u tome što je Novi rat, Atomski rat već počeo onog trenutka kada je Openhajmer na poligonu aktivirao svoju bombu.

Rat se vodi već decenijama, i njihove posledice mi koji nismo navikli da oružjem nazivamo metke što nam zuje oko ušiju ne obraćamo pažnju. Atomski rat sa svojim užasnim posledicama vodi se odavno.

Hirošima, Nagasaki, atol Bikini, podzemne eksplozije sa obe strane Okeana, eksplozije u vazduhu, građenje nuklearnih centrala u kojima se nuklearna energija koristi u mirnodopske svrhe. Ljudski rod nije moralno spreman za bezbedno korišćenje nuklearne energije. A dok se ne obuči, svet će biti uništen.

Černobilj je sve toliko preplašio samo zato što je polovični publicitet preuzeo stvar i dao mogućnost ljudima da naslute razmere katastrofe.

A katastorfe koje se s blagoslovom vlade dešavaju već pedeset godina ostaju u senci i navodno ne postoje. Pedeset godina vlade, ovladavajući tehnikama za korišćenje nuklearne energije, neprekidno vrše zločine protiv čovečanstva, jer mi ovog puta nismo shvatili da je otkrićem nuklearne energije nastupila nova era u nauci, koja ne priznaje mileći empirizam u naučnoj metodici.

Možda uopšte neće biti atomskog rata. Previše je glupo.

Samo nam još to treba. Ljudski rod već ratuje i umire na poprištu nuklearnog boja. Rat se već vodi. Samo deca i oni što nemaju mozga to ne vide.“