BORBA MUDROG PRONALAZAČA

Kako bi otežao posao falsifikatorima, Bendžamin Frenklin je došao na ideju da koristi obojeni konac, vodene žigove i otiske lišća.

Pored toga što je bio pronalazač, izdavač, diplomata i otac osnivač Sjedinjenih Američkih Država, Bendžamin Frenklin se bavio i dizajniranjem papirnih novčanica kojim se suprotstavljao eventualnom falsifikovanju.

frenklin

Novo istraživanje Univerziteta Notr Dam bavi se materijalima koje je Frenklin koristio, ali i povezanim štampačima i njihovom ulogom u razlikovanju papirnih novčanica od falsifikata.

Kako bi otežao posao falsifikatorima, Frenklin je došao na ideju da koristi obojeni konac, vodene žigove i otiske lišća, piše AP.

Falsifikatori su nastojali da svoje troškove zadrže na niskom nivou, i stoga nisu želeli da ulažu u poboljšanje sopstvenih tehnika štampanja.

Tako su Frenklinove novčanice bile otpornije u odnosu na falsifikate štampane na jeftinijem papiru. Istovremeno, njegove slike koje je štampao na novčanicama imale su takve detalje da ih je bilo posebno teško duplirati.

Američki rat za nezavisnost je, međutim, doveo do talasa falsifikovanja, pa je vlada SAD decenijama izbegavala upotrebu papirnih novčanica.

Ta odluka se nije preispitivala sve do početka građanskog rata 1861. godine kada je savezna vlada prvi put odobrila štampanje „zelenih novčanica“.

Izvor: Tanjug